Slovenija
9 ogledov

Bomo naslednje leto še doma za 2. maja?

zastava slovenska Žurnal24 main
Mednarodni praznik dela v Sloveniji obeležujemo dva dni, tako je dela prost tudi današnji 2. maj.

Številni izkoristijo praznični dan za piknik ali izlet v naravo. Za praznik dela sicer nikjer v EU razen v Sloveniji nimajo dveh dela prostih dnevov, lani pa so se tudi v Sloveniji pojavile pobude za ukinitev prostega 2. maja.

Kot državni praznik so 1. maj na Slovenskem uzakonili leta 1948, neuradno pa so ga praznovali že prej. Lani je vlada ob ukinitvi 2. januarja kot dela prostega dneva v predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ predlagala tudi ukinitev dvodnevnega praznovanja praznika dela. Kot so navedli v predlogu, bi to vplivalo na povečanje produktivnosti ter zmanjšanje proračunskih stroškov in stroškov delodajalcev. A se je predlog spremenil in je 2. maj za razliko od 2. januarja ostal dela prost dan.

Mednarodni praznik dela poziva delavce po vsem svetu k medsebojni solidarnosti. Praznovati so ga začeli leta 1890 v spomin na dogodke v Chicagu v ZDA. Tamkajšnji delavci so 1. maja 1886 zahtevali osemurni delavnik, pri tem pa jih je ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih šest protestnikov.

Komentarjev 17
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:22 26.april 2015.

    Ja ja še še ..dejte tajkunčkom še mal dobička da še kakšno jahto več lahk kupjo k 300 jaht ni zadost..dejmo 301, 302...dejmo! Izmozgejmo delavce v nulo ker si itak ne zaslužjo. Ker če ne bi blo tajkunčkov bi ostali ...prikaži veči itak pocrkal ane? Dejmo vse praznke vzet pa dejmo še sobote pa pol še nedelje..dejmo čist raz***dit delavce! Itak si zaslužjo da so zužnji ane? Aja ne ups...ne smejo vedt..pššt...

  • privat 11:20 16.avgust 2013.

    in gospoda bi si šele takrat vzela zamah...kako ni denarja,pojavile bi se take krize ,ki jih svet še ni videl!!

  • Bogdan Krapez 18:01 02.maj 2013.

    vse parlamentarce od leta 1991 je treba obsoditi,ker so sprejemali take zakone,da je gospoda lahko pošteno kradla