Slovenija
1734 ogledov

Bomo ostali brez finančnega ministra?

Andrej Bertoncelj Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za finance Andreja Bertonclja pred odborom DZ za finance
Zatika se pri višini povprečnin občinam.

Če bo DZ potrdil predlog odbora DZ za finance glede višjih povprečnin občinam, bo prišlo do neskladja med proračunom in zakonom o izvrševanju proračuna, kar bo pomenilo, da proračuna nimamo, je v izjavi v DZ opozoril minister za finance Andrej Bertoncelj. V tem primeru zelo verjetno tudi nimamo več finančnega ministra, je dodal.

Minister je v izjavi novinarjem ob robu seje DZ ponovno spomnil, da je finančni strokovnjak na začasni politični funkciji in je večkrat jasno povedal, da bo podpisal le proračune s presežki oz. z doslednim spoštovanjem fiskalnega pravila.

"Moja naloga in moj podpis pod obema proračunoma in zakonom o izvrševanju proračunov je prav tak. Proračuna spoštujeta fiskalno pravilo," je poudaril in opomnil, da je od tu naprej vse v rokah poslancev. Tako jih je pozval k modri odločitvi v dobro državljanov.

Odbor DZ za finance je namreč v petek podprl dopolnilo k zakonu o izvrševanju proračuna, s katerim so povprečnine občinam občutno zvišali in s tem dodatno obremenili proračun za več kot 140 milijonov evrov letno. Koalicija se bo o tem, kako rešiti težavo, pogovarjala danes.

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je včeraj napovedal, da bodo predlagali koalicijskim partnerjem, da skupaj vložijo dopolnilo, s katerim bodo vrnili zneske povprečnine občinam na prvotni predlog vlade.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • jakec1575 10:47 20.november 2019.

    Jansa trobi o suficitu, sedaj ga ima mu spet ni prav. Sam da bi zrusili vlado, skupaj z delom koalicije.

  • drecos 13:46 19.november 2019.

    tam so plačani za nič delat

  • kmetek 13:43 19.november 2019.

    a niso na občinah že plačani? kot, da bi delavec dobil "delavnino"?