Slovenija
2746 ogledov

Bomo plačevali višji RTV prispevek?

RTV Slovenija Anže Petkovšek RTV Slovenija
Programski svet RTV Slovenija bo možnost za zvišanje rtv-prispevka obravnaval konec maja

Programski svet RTV Slovenija bo vprašanje o možnosti za zvišanje rtv-prispevka obravnaval 31. maja, so sklenili na ponedeljkovi seji. Konec maja bo na dnevnem redu tudi obravnava možnosti za višji rtv-prispevek. Novi generalni direktor Radiotelevizije (RTV) Slovenija Andrej Grah Whatmough je danes zagotovil, da bodo izhodišča lahko pripravljena do takrat.

Vodstvo javnega zavoda je v času prejšnjega generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca ministrstvu za kulturo pred dvema letoma predlagalo dvig rtv-prispevka za 7,84 odstotka oziroma za en evro na znesek 13,75 evra. Kot argumente so navedli inflacijo in dvig plač zaposlenih v javnem sektorju.

A na ministrstvu so takrat dejali, da se prispevek resda že vrsto let ni usklajeval zaradi pomanjkljivosti zakona, ki ne predvideva tega avtomatizma. Toda treba je imeti dolgoročnejšo perspektivo, saj ad hoc rešitve kot denimo dvig prispevka ne bodo celostno rešile problema glede dolgoročne vzdržnosti zavodovega poslovanja. Prispevek tako še vedno znaša 12,75 evra na mesec.

"Kaj če Ukom ne bo plačal?"

Konec maja se bodo osredotočili na vprašanji glede pokrivanja predsedovanja Slovenije Svetu EU in glede izvajanja stavkovnega sporazuma iz leta 2018. Grah Whatmough je povedal, da se je glede prenašanja predsedovanja že sestal z direktorjem urada vlade za informiranje (Ukom) Urošem Urbanijo in pogajanja o projektu tečejo. Ukom je RTV Slovenija namreč pozval k oddaji ponudbe, kar je javni zavod po njegovih besedah tudi storil.

"Vse to poteka prepočasi," pa je pripomnila direktorica Televizije Slovenija Natalija Gorščak. Pri tem je spomnila, da ne gre za programsko, ampak za storitveno komponento, ki jo je treba plačati. "Kaj če Ukom ne bo plačal?" je podvomila Petra Ložar, ki jo je v programski svet imenoval DZ na predlog političnih strank. To bi bil potem lahko še en kamen okrog vratu RTV Slovenija, da se potopi, je posvarila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • Naklonsky 13:06 18.maj 2021.

    Lahko si dvignejo, zakaj pa ne. Jasno, samo članom in pristašem levice - saj je tako in tako njihova.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 09:47 18.maj 2021.

    Ti pa res niso normalni!! Za te 3 zanič kanale naj bi plačevali še več ?? Res so neumni nilč ne ponujajo le kasirali bi radi!! HBO 3 kanali plus 2 kanala cinemaxa na Telekomu stanejo 10,2 evra na mesec ...prikaži več !! Ta svinjarija,ki sploh ni gledljiva pa že sedaj stane 12,75 evra pa še zvišali bi jo radi?? Kako ni sram RTV-ja za te 3 negledljive kanale kasirajo in imajo zaposljenih 2500 nesposobnežev medtem,ko PRO plus plalčujem operaterju 5 evrov in imajo 5 kanalov in 500 zaposlenih!? Ta RTV je stamota!!

  • samo.jst 09:43 18.maj 2021.

    naj se že enkrat RTV potopi... mislim, da bi opazil le po tem, da ne bi bilo več mesečne položnice, ker ne TV, ne radia, pa tudi njihovega spletnega mesta nisem obiskal že leta.