Slovenija
30 ogledov

Bomo pomagali Grčiji ali ne?

Grčija Reuters
Finančni ministri držav v območju evra bodo danes še tretjič v dveh tednih poskušali doseči dogovor o nadaljnji pomoči Grčiji.

V soboto naj bi na telefonski konferenci dosegli napredek pri iskanju kompromisa o dodatnem financiranju države in krotitvi njenega javnega dolga, a po nekaterih napovedih končnih odločitev kljub temu še ne bo.

V tem kontekstu se vse glasneje omenja možnost, da bi Grčiji tudi javni upniki odpisali del dolga. Nemški časniki pišejo, da je bil prejšnji teden v Parizu tajni sestanek glavnih igralcev v grški drami, ki so razpravljali o možnosti delnega odpisa leta 2015.

Čakajo že od pomladi

Atene že od pomladi čakajo na naslednji obrok posojila v okviru že dogovorjene pomoči, ki znaša 31,5 milijarde evrov. Do konca leta bi morala država, ki je stalno na robu bankrota, dobiti še dva obroka. Vsi trije skupaj so težki okoli 44 milijard evrov.

Sprva so mednarodni posojilodajalci zadrževali posojila, ker Grčija ni opravila domače naloge. Zdaj pa ocenjujejo, da je ukrepanje Aten zadovoljivo, a se želijo pred sprostitvijo tranše dogovoriti, kako bodo Grčiji zagotovili dodatnih 33 milijard evrov in kaj bodo storili z njenim neukrotljivim javnim dolgom.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 11:03 26.november 2012.

    Še sami seb ne moremo pomagat, bomo pa eni Grčiji. Vzemite jim vojno opremo , katero ima 10 x predimenzionirano in prodajte na dražbi! Za začetek se bo nabralo 50 miljard € !