Slovenija
55 ogledov

Bomo videli dokumente?

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Skupina koalicijskih poslancev bo danes v parlamentarno proceduro vložila predlog zakona za prosto dostopnost dokumentov o trgovini z orožjem med letoma 1990 in 1994, je pojasnil Tadej Slapnik.

Z zakonom želijo trgovino z orožjem razdeliti na dva dela. Na tistega, ki se nanaša na trgovino za potrebe oborožitve Slovenije v času pred in med osamosvajanjem, in drugega, ki se nanaša na obdobje po osamosvojitvi oziroma na pomoč Hrvaški in BiH v času njihove vojne, je povedal Tadej Slapnik, poslanec Zaresa.

Čeprav je trgovino z orožjem v državnem zboru preiskovalo že več komisij, poslanec Zaresa opozarja, da še nobena doslej svojega dela ni končala. Prav tako ni znan obseg orožarskih poslov in tudi ne višina pridobljenih sredstev, omenjena tema pa se vedno znova vrača v politično in medijsko obravnavo, je povedal Slapnik in dodal, da je takšno obravnavanje brez dokončnega epiloga že neproduktivno.

Zato je bilo po njegovem prepričanju prav, da je DZ na izredni seji pred mesecem dni sprejel deklaracijo v zvezi z umikom tajnosti z vseh dokumentov nekdanjega predsedstva RS, predsednika RS, vlade RS, preiskovalnih komisij DZ, komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ministrstev za obrambo in za notranje zadeve ter obveščevalno-varnostne službe. Poslanska večina se je tedaj odločila, da v ta namen sprejme tudi poseben zakon.

Z umikom zaupnosti bodo po besedah Slapnika omogočili, da si javnost odgovori na "odprta vprašanja".

Anderlič in Bevk podprla zakon
Poleg poslanca Zaresa sta bila na tiskovni konferenci tudi poslanec SD Samo Bevk in poslanec LDS Tone Anderlič, ki sta že napovedala podporo zakonu.

Bevk je poudaril, da bo z zakonom ustanovljena neka "javna študijska knjižnica" za branje teh dokumentov.

Anderlič je med drugim izpostavil, da za razjasnitev vprašanj, povezanih s trgovino z orožjem, ne bi potrebovali zakona, in poudaril je tudi, da pri zakonu ne gre za to, da bi katerega od akterjev iz tistega obdobja želeli kazensko preganjati, pač pa za ugled institucij države pred državljani in v mednarodni skupnosti. "Bil bi zelo nesrečen, če bi ugotovil, da so se posamezni državljani ali državljanke okoriščali na način vojnih dobičkarjev," je še povedal Anderlič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.