Slovenija
3 ogledov

Bore malo proti korupciji

Protesti v Mariboru
1/7
Nino Verdnik
Balkanski protest proti korupciji: malo udeležencev tako v Mariboru, kot v drugih mestih.

Shod proti korupciji na Balkanu, ki ga organizira Antikorupcijska liga Balkan, je potekal v štirih mestih, in sicer Mariboru, Zagrebu, Beogradu in Podgorici. V Mariboru so se zbrali pred stavbo okrožnega sodišča.

Protestniki so opozorili na korupcijo na področju bivše Jugoslavije. Kot pravijo, gre za fronto proti vladajočim elitam, v kateri sodelujejo vstajniške skupine s področja bivše Jugoslavije. V Mariboru se je zbralo okoli 50 ljudi, ki so opozarjali na izigravanje ljudi s strani politike v zadnjih 20 letih.

Tudi iz drugih mest ne poročajo o večji udeležbi na protestih.

Slovenci prepričani v korupcijo v vladi

Rezultati raziskav, ki jih opravljajo različne institucije, kažejo na visoko prisotnost korupcije v Sloveniji. Nedavna raziskava ameriškega inštituta Gallup je pokazala, da je 76 odstotkov Slovencev prepričanih, da je korupcija v slovenski vladi široko razširjena.

Raziskava Svetovni barometer korupcije 2013 je pokazala, da Slovenci kot najbolj skorumpirano institucijo ocenjujejo poltiične stranke. Na lestvici od ena do pet, petica pa pomeni izjemno skorumpiranost, so politične stranke dobile oceno 4,2 (svetovno povprečje je 3,8). Sledi parlament z oceno 3,9. Najmanj pa je po oceni vprašanih skorumpirana vojska, ki je dobila povprečno oceno 2,7.

V primerjavi z raziskavo, opravljeno v letih 2010 in 2011, je stopnja prepričanja, da se državljani lahko spopadejo s korupcijo, upadla v 91 državah, ki so sodelovale v obeh raziskavah. V Sloveniji je padec več kot 20-odstoten.

Za menedžerje korupcija splošna praksa

Raziskava svetovalnega podjetja Ernst & Young je razkrila še nekaj za Slovenijo sramotnih podatkov. Kar 96 odstotkov slovenskih menedžerjev ima korupcijo in podkupovanje za ustaljeno prakso. V Sloveniji je 46 odstotkov vprašanih dejalo, da je splošna praksa, da je za pridobitev pogodb v njihovi panogi potrebna podkupnina.

V raziskavi so sodelujoče tudi povpraševali, ali v podjetju prirejajo poslovne bilance, da bi na tak način izkazali boljše finančno stanje podjetja, kot je v resnici. Pri tem se je Slovenija s 66 odstotki uvrstila na drugo mesto, za Nigerijo (68 odstotkov) in pred Rusijo (61 odstotkov).

Komentarjev 2
  • ennanova 07:17 03.november 2013.

    Kandid nam pomagaj! Miomira ŠeginaNič ne osveži duha kot jutranji časopis - kdo je koga pospravil s sveta in kakšno vreme se nam obeta sta dva preizkušena recepta, ki še takemu nihilistu dasta upanje v smisel življenja. Človeško bitje, ...prikaži več ki se ponaša z razumom kot nečim, kar ga postavlja nad ves živeči svet na Zemlji, prav tako umno izbira sredstva za preživetje kot tudi za uničevanje…http://za-misli.si/kolumne/ostali-avtorji/1270-kandid-nam-pomagaj-miomira-segina

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 22:19 02.november 2013.

    Sedaj ko strici ne dajejo več žepnine in golaža za udeležbo na shodih so tudi vstaje bolj klavrne. Ja, res bomo enkrat v učbenikih brali o tihih državnih udarih. Iz vstaje v vstajo se potrjuje ta teza.