Slovenija
603 ogledov

Boris Krabonja: "Skušajte preživeti s 313 evri"

Boris Karbonja FB
Mariborski Robin Hood, Boris Krabonja, za mnoge, ki jim zaradi dolgov grozi deložacija, zadnji up, je dobil status humanitarne organizacije.

Boris Krabonja, humanitarec iz Maribora, ki so ga tisti, ki ga niso poznali od prej, spoznali v zgodbi upokojenke iz Maribora, za katero je zbiral denar, da bi poravnala dolg zaradi katerega so ji na dražbi prodali stanovanje, je pridobil status za humanitarno organizacijo Društvo UP-ornik.

"Prva in glavna naloga UP-ornika je in bo nadaljevanje dela, ki sem ga začrtal in ne odstopam od te poti in pika!" pravi Krabonja. UP-ornik bo tako pomagal pri plačevanju položnic, nakupu hrane ter s človečnostjo in humanostjo. Krabonja zdaj ne bo imel več stroškov z vodenjem tekočega računa, njegova humanitarna organizacija lahko dobi brezplačne prostore na Mestni občini Maribor, zaradi urejenega statusa pa zdaj lahko računa tudi na donacije podjetij.

Koliko ljudem v Mariboru ste doslej pomagali? Kdo so ljudje, ki najbolj potrebujejo pomoč?

Na prvi del vprašanja bom odgovoril z: absolutno premalo ... Največ prosilcev je med upokojenci, mamicami samohranilkami, invalidi ... vmes je še kakšna specifična zgodba.

Kaj so glavni razlogi, da ljudje pristanejo v takih dolgovih, da jim grozi denimo deložacija?

Glavni razlog so izjemno nizke pokojnine in socialne pomoči. Na zastavljeno vprašanje si lahko odgovorite sami: prvega maja si vzemite 313 evrov in skušajte preživeti mesec. Mi lahko odgovorite, kako?

Kaj pa socialne pomoči, ki jih ponuja država? So izkoristili vse možnosti? Zakaj te pomoči niso zadostne?

Za božjo voljo! 288 evrov socialne pomoči, pa reciva okoli 120 evrov otroških dodatkov, recimo nekaj alimentacije, v povprečju 100 evrov, skupaj znese 508 evrov na mesec za mamico samohranilko v najemniškem stanovanju z otrokom.

Pa imajo ljudje v stiski dovolj informacij, kje lahko iščejo pomoč? Ali vedo, kako zaprositi za socialne pomoči?

Tudi, če imajo dovolj informacij kam in kako, je izjemno velik problem zapletenost postopkov, dokumentacija in kaj vem kaj vse. Zavedajmo se, da je večina ljudi, ki so padli pod prag revščine, tistih z nižjo izobrazbo, veliko manj so samozavestni in še zlasti prestrašeni. Moram tudi priznati, da je bil včeraj zame izjemno stresni dan. Moral sem na Ajpes, FURS, banko in povsod formularji, vprašanja, ki jih nisem povsem razumel... Pa nisem najbolj zabito bitje na svetu in tudi za preživetje ni mi šlo. Razumete, o čem pripovedujem?

Kdo so ljudje, ki največkrat pomagajo? Se javljajo vedno isti ljudje? Gre za ljudi, ki sami nimajo veliko? V kolikšni meri vam pomagajo dobrostoječa podjetja?

Ker sem se 18. januarja razšel z Žvižgači, sem ostal povsem sam in brez vsega, predvsem pa sredstev, s katerimi bi lahko še naprej pomagal ljudem, vendar samo tako kot menim, da se mora pomagati, ne tako kot nekdo misli in ... Ko sem se ponovno oglašal preko FB, sem upal na to, da ne bodo ljudje v meni prepoznali nekoga, ki je sporna, prevarantska, manipulativna (tako me označujejo tudi nekateri nekdanji sodelavci) in kaj vem kakšna oseba še. Zgodil se je čudež, ne le, da so ljudje brez vprašanj in zahtev po pojasnjevanju, kaj se je zgodilo in zakaj enostavno odzivali na moje prošnje.
Od 18. januarja do danes se je odzvalo 480 posameznikov (nekateri večkrat, in teh ni malo), ki so preko mene pomagali ljudem v višini 26. 983,52 evrov. Zato vem, da sem na pravi poti. Organizacije v tem trenutku še "mirujejo", upam in skoraj verjamem, da zato ker nisem imel še urejenega statusa in tudi ne TRR, kar pomeni, da ne morejo nakazati donacij, seveda verjamem, da bo od danes naprej drugače.

Kako izberete, selekcionirate ljudi, ki jim pomagate pri odplačevanju dolgov?

Težko, vendar po temeljitem preverjanju navedenih informacij in osebnem kontaktu se nekako izkaže, komu da in komu ne ... Ni pa enostavno. Zato tudi sam in sedaj tudi UP-ornik ne more pomagati po celotni Sloveniji, ker enostavno ne moremo prihajati v osebni stik z ljudmi, kar pa je osnovni pogoj, da pomagamo.

Ste že naleteli na koga, ki vas je skušal manipulirati, ki je lažno predstavljal svojo stisko? Kaj ste naredili?

Sem ... sem ... kar nekajkrat... ja, načeloma znam biti zelo oster kritik človeške sprevrženosti in pokvarjenosti, to tudi največkrat zadostuje, res pa je, da načeloma od teh ljudi tudi dobivam kar precej hude grožnje in tudi to so največkrat najglasnejši "resnicoljubi", ki zelo dobro vedo kak prevarant sem... čeprav, dokazali še niso nič... hmmm, zanimivo ne?!

Ali ste doslej vedno uspeli zbrati dovolj denarja in rešiti stisko posameznika?

Hahahah, jaz sem športnik, kar pomeni, trening je potrebno narediti korektno, stoodstotno in brez samopomilovanja. Sem trmast, "star" zoprnež, ki ne odneha. Do sedaj mi je vedno uspelo, kar pa ne pomeni, da mi bo tudi v prihodnje, ampak se bo res moralo nekaj zalomiti, da se bom predal.

Katera zgodba se vas je najbolj dotaknila?

Ne bi mogel reči katera bolj ali katera manj, vsaka drugače... zagotovo, pa vsaka pusti neko sled na moji poti prostovoljca.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 19
  • Rado Stajnko 10:34 22.april 2016.

    Kupim ostrostrelno puško s vsaj 100 naboji. Ponudbe pod: za začetek 100 !!

  • dragec 08:24 22.april 2016.

    Komaj čakam volitve, da izvolite Janšo, pa da gremo na ulice, da mu je..bemo ma...ter

  • dragec 08:22 22.april 2016.

    Ti si moja koza, ti me zelo dobro razumeš..........................................