Slovenija
2546 ogledov

Tako se je poslovil Borut Pahor

primopredaja Pahor Pirc Musar
1/14
Saša Despot
Ob vhodu v predsedniško palačo od danes nova, svetleča tabla z napisom.

"Tabla je na vhodu v predsedniško palačo že zamenjana, prihaja prva predsednica v zgodovini Republike Slovenije," je uro pred slavnostno primopredajo preko družbenih omrežij sporočila Nataša Pirc Musar, ki se je ob tem Borutu Pahorju zahvalila za opravljeno delo.

Pred tem je predsednica odblokirala vse, ki jim je zaradi "grobo žaljivega" govora onemogočila dostop tviter računa. "Od zdaj dalje je ta profil namenjen komunikaciji z vsemi vami. Pozivam vas k dostojnemu govoru, beseda je kakor kamen, kamor pade, pusti sled," je zapisala ob tem.

Primopredaja po vnaprej določenih protokolarnih pravilih

Pirc Musarjeva je v spremstvu soproga Aleša Musarja ob 11. uri prispela pred predsedniško palačo, kjer je igrala policijska godba. 

primopredaja Pahor Pirc Musar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 Zaživela tudi osvežena spletna stran predsednice države. 

Kot vrhovna poveljnica slovenskih obrambnih sil je predsednica pregledala častno enoto Slovenske vojske in nato po rdeči preprogi stopila do predsedniške palače, kjer jo je s šopkom rož sprejel dosedanji predsednik Pahor skupaj s partnerko Tanjo Pečar.

primopredaja Pahor Pirc Musar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pred predsedniško palačo so predsednico pričakali tudi člani njene ožje ekipe, ki jo je Pirc Musarjeva predstavila v preteklih dneh.

Pahor se je po primopredaji poslov od funkcije, ki jo je zasedal dva petletna mandata, poslovil pred predsedniško palačo z vojaškimi častmi ter vsem navzočim namenil še zadnji pozdrav. 

Pirc Musarjeva je kot predsednica države v državnem zboru zaprisegla v četrtek na slavnostni seji DZ. Po prisegi je napovedala, da se bo še naprej borila za človekove pravice in dostojanstvo. Odzvala se bo vedno, ko bodo ogroženi suverenost, enakopravnost, pravičnost in socialnost, je še napovedala in dodala, da s tem dnem vstopa "v prvo bojno vrsto državljanskega poguma".

Komentarjev 15
  • Kmodri 19:23 23.december 2022.

    Soditi zaradi veleizdaje in poslati na Dob!

  • Stajerc 18:42 23.december 2022.

    In barbiko bo zamenjala kikla in svet se bo naprej vrtel

  • PaPajapopi 18:34 23.december 2022.

    Čao, barbika ....