Slovenija
8 ogledov

Borza prehiteva borzo

Z online trgovanjem se ukvarja čedalje več ljudi. Žurnal24 main
Vzporedno s pojavom interneta se je razvilo tudi trgovanje iz naslanjača, ki v zadnjem času vse bolj spreminja tudi klasično borzo.

Od začetka novega tisočletja se je borzni trg začel precej spreminjati. V poznih 90. letih prejšnjega stoletja je internetni bum mnoge investitorje prvič spodbudil k trgovanju iz naslanjača.

Spremembe
Najpomembnejša sprememba predstavlja hitrost širnjena informacij. Zaradi interneta so različne informacije, ki lahko vplivajo na razvoj na borzah, dostopne širši množici v mnogo krajšem času. Premiki tečajev zaradi novic se zato zgodijo mnogo hitreje. Informacija, ki je pred desetletji premikala trg več dni zaporedoma, se lahko danes odrazi na tržnih cenah znotraj nekaj sekund.

Druga spremenjena lastnost trga od začetka širjenja online trgovanja je ta, da se borzni premiki cen neredko zavlečejo v nenavadno dolge trende. Ljudje se vedno navdušujejo nad velikimi premiki na borzah. Če želi investitor investirati v tak trg, lahko z malo truda odpre račun za online trgovanje in dostop do trga mu je instantno omogočen. Na tak način lahko borzni trend z lahkoto na trg zvabi vse večje količine ljudi. To prinese svež denar na trg, ki prispeva k nadaljevanju trenda in še močnejši reklami. Ko je krog sklenjen se dostikrat zlepa ne ustavi.

Online trgovanje v porastu
Tretja sprememba, ki je prinesla novo dimenzijo trgovanja na borzi je močno znižanje stroškov, ki so povezani s trgovanjem na borzah. Če so včasih borzne provizije za investitorje znašale več odstotkov od zneska nakupa, se ti stroški danes merijo v desetinkah odstotka ali manj. Nižji stroški trgovanja omogočajo odzivanje uporabnikom online sistemov na precej manjše premike na trgu. To je povzročilo močan razvoj meddnevnega trgovanja. Statistika govori, da se znotraj enega dneva zapre 50%, znotraj 14 dni pa že 80% od vseh odprtih poslov. Zaradi nižjih stroškov se je odprla priložnost tudi za ljudi, ki se z borzo želijo spoznati le z malimi denarnimi zneski.

Odzivnost trga, ki jo narekuje široka množica online traderjev postavlja investitorje, ki operirajo preko tradicionalnih poti v slabši položaj. Podatki še vedno govorijo, da na svetu ni več kot 2 miljona aktivnih on-line traderjev. On-line trgovanje je torej gotovo šele v porastu. Čeprav to ne zmanjša nevarnosti, ki so na trgu prisotne, ta proces podira stereotipe, da je trg rezerviran za poznavalce. Najnovejši val uspešnih finančnikov vsebuje vse manj trejderjev z ekonomskih ozadjem. To potrjuje da borza postaja zares globalna in odprta za vse.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.