Slovenija
1985 ogledov

Boscarol gasilcem nakazal skoraj milijon in pol evrov

Ivo Boscarol Profimedia
Slovenski podjetnik je uresničil obljubo in prostovoljnim gasilskim organizacijam namenil finančna sredstva kot zahvalo za pomoč pri gašenju požarov na Krasu.

Vlada konec julija zagotovila finančna sredstva, ki jih bodo prejeli prostovoljni gasilci in drugi prostovoljci, ki so sodelovali pri gašenju požarov na Krasu. Nadomestilo znaša 63 evrov za gasilce in prostovoljce, ki so pri gašenju sodelovali do osem ur na dan, in 94,50 evra za tiste, ki so delali več kot osem ur na dan. Že takrat sta svojo pomoč napovedala tudi podjetnik Ivo Boscarol in njegove hči Taja Boscarol, in sicer izplačilo dvojnega zneska, kot ga je objubila vlada. Eden najuspešnejših slovenskih podjetnikov in ustanovitelj podjetja Pipistrel je v minulih dneh z nakazilom zneska Gasilski zvezi Slovenije (GZS) svojo obljubo izpolnil.

Ob tem je Boscarol zapisal, da je donacija zahvala za njihov trud, vzpodbuda in motivacija za vključitev v prostovoljstvo. ''Donacija ni imela namena posegati v obstoječi način in koncept prostovoljnega gasilstva v Sloveniji ali ga spreminjati v plačane intervencije, ampak prispevati po svojih močeh ter motivirati tudi druge, da bi prispevali sredstva za dodatno motivacijo tistim, ki so s svojim trudom ohranili vsa človeška življenja ter prav vse hiše na Krasu. Uspeh brez primere, ki se ga Slovenci premalo zavedamo! Zato so si brez dvoma zaslužili nagrado, ki je glede na njihov nesebični trud še vedno premajhna,'' je v izjavi za javnost Ivo Boscarol.

Boscarol je 24. oktobra z donatorsko pogodbo GZS namenil 1.470.034,03 evra, ki bodo razdeljeni med organizacije prostovoljnih gasilcev na podlagi kriterija sodelovanja prostovoljcev pri gašenju požara. ''Vsa društva so že prejela pogodbe o višini prejetih sredstev, tako da bodo donirana sredstva razdeljena po posameznih organizacijah prostovoljnih gasilcev takoj, ko vrnejo podpisane pogodbe na podlagi tabele s podatki o številu prostovoljcev, ki so sodelovali na intervenciji in z opravljenimi urami,'' je razložil donator.

Z donacijo do novega intervencijskega centra v Ajdovščini

Podjetnik je v preteklosti že doniral svoja finančna sredstva. Občina Ajdovščina je letos tako prejela 25-milijonsko donacijo, ki sta jo Boscarolova namenila iz kupnine pri prodaji večinskega deleža Pipistrela ameriškemu Textronu, s katero bosta zgrajena muzej letalske zgodovine in nov intervencijski center v regiji. ''S hčerko upava, da bo tudi najina donacija v javno zdravstvo za izgradnjo zdravstvenega doma in večnamenskega intervencijskega centra s helikopterjem, ki bosta zaživela leta 2025 v Ajdovščini, pripomogla k hitrejšim intervencijam na širšem območju Primorske in s sposobnostjo omejitve požarov v začetnem stadiju preprečila požare takih razsežnosti, kot je bil ta na Krasu.

S prispevkom gasilcem je tako zaključena donacija v višini 30 milijonov evrov iz kupnine Pipistrela. ''Delno sva jih namenila zaposlenim v Pipistrelu, saj so ti najbolj zaslužni za njegovo tridesetletno uspešno zgodbo. Drugi del sva donirala za različne projekte zelo širokega družbenega pomena, da bi lahko čim več ljudi imelo korist od njih, in ne za individualne donacije. Do uspeha nama je na različne načine pomagala in nama ves čas trajanja Pipistrelove zgodbe stala ob strani širša družba in prav je, da ima lahko čisto vsakdo korist od najinih donacij,'' je še zapisal Boscarol.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • Avatar Minovak
    Minovak 13:44 02.november 2022.

    Sedaj, ko je g. Boscarol zavezal usta Kordišu, je slednjega treba povprašati po njegovem prispevku za gasilce. Njega in njegove so bile polna usta graje na donatorjev račun, kar je ne samo grdo, tudi silno neumno in podpis pod slednje.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 11:03 02.november 2022.

    Lepa gesta. Škoda, ker ji ne sledijo tudi drugi bogataši. Pa še na gorske reševalce naj se kdo spomnijo, ki tudi delajo prostovoljno in svoja življenja naprodaj nosijo. Je pa velika škoda, da se država do obeh prostovoljnih funkcij obnaša tako mačehovsko.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 09:34 02.november 2022.

    Alen a je tud tebi kaj nakazal da si tako navdušen?