Slovenija
92 ogledov

Bosta stara starša lahko posvojila vnuke?

babica, novorojenček Žurnal24 main
Stari starši morajo dobiti večje možnosti za uveljavljanje svojih interesov, ko gre za vnuke brez staršev, zahtevajo zbrani na današnjem protestu pred ministrstvom Anje Kopač Mrak. Ministrica obljublja spremembe, ki bodo to omogočile. Bo nova zakonodaja omogočila tudi možnost, da stari starši vnuka posvojijo?

"Na shod prihajamo v imeni vseh babic in dedkov. Pridružili se nam bodo tisti, ki menijo, da bi morali stari starši dobiti več pravic za zaščito vnukov," pravi predsednik sveta vaške skupnosti Pameče – Troblje Andrej Breznik in organizator današnjega protesta pred ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve Andrej Beznik. "O rejništvu bi moralo odločati sodišče, ne center za socialno delo," pravi Beznik.

Varuhinja: potrebna je razmejitev med oblastno in strokovno funkcijo

Tako meni tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Dedkom in babicam oziroma ožjim sorodnikom bi v postopkih za zaščito otrok morali priznati pravni interes, "saj v sedanji ureditvi dejansko nimajo možnosti uveljavljanja svojih interesov pa čeprav morda istočasno predstavljajo tudi največjo korist otrok," opozarja varuhinja. "Če bi tudi o rejništvu odločalo sodišče, bi se se vzpostavila možnost pritožbenih poti tudi ožjim sorodnikom otroka, s tem pa tudi večja možnost nadzora sprejetih odločitev."

Ministrica: zakonodajo že spreminjamo

Iz ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Anja Kopač Mrak so medtem sporočili, da celovito spremembo zakonodaje, ki ureja zakonska zvezo in družinska razmerja že pripravljajo. "Pri pripravi sprememb izhajamo iz pred leti sprejetega družinskega zakonika, ki je bil zavrnjen na referendumu. Spremembe bodo šle v smeri večje zaščite otrok. Nekateri ukrepi za zaščito otrok, ki so trajnejšega značaja, se bodo iz centrov za socialno delo prenesli na sodišča," pojasnjujejo na ministrstvu.

Družinski zakonik: vnuka lahko posvojijo tudi stari starši

CSD | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ravno razmejitev med pristojnostmi odločanja med sodiščem in CSD-ji je bila poglavitna sprememba, ki jo je predvidel zavrnjeni družinski zakonik. CSD bi tako o namestitvi otroka v rejništvo odločal le v nujnih ukrepih za varstvo otrokove koristi, v vseh ostalih bi odločalo sodišče. Rejništvo bi bilo časovno omejeno na tri leta, družinski zakonik pa je predvidel tudi možnost, da bi otroka posvojili stari starši oziroma ožji sorodniki razen bratov in sester. Tudi o posvojitvah bi odločalo sodišče, ne več center za socialno delo (CSD).

Končne odločitev še ni

Možnosti, da bi stari starši lahko posvojili vnuka pa niso predvideli v spremembi novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, o kateri smo prav tako glasovali na referendumu, ki je bil  decembra lani."Na ministrstvu nismo naklonjeni zakonskim ureditvam v smislu, da bi stari starši posvojili otroke, saj se s tem poruši sorodstveno razmerje (starš otroka postane njegov brat ali sestra)," so takrat pojasnili na ministrstvu. Tudi pri sedanji spremembi zakonodaje so mnenja o tem, ali starim staršem omogočiti, da vnuka tudi posvojijo deljena. Po naših neuradnih podatkih možnost, da bi starim staršem omogočili posvojitve otrok obstaja, vendar  končne odločitve na ministrstvu še niso sprejeli.   

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.