Slovenija
25 ogledov

Boste tik pred zdajci plačali še več?

Učbeniki in šolske potrebščine Anže Petkovšek Fotografija je simbolična.
Če kupujete preko spleta, ste verjetno najugodnejše nakupe šolskih potrebščin že zamudili, saj so cene najugodnejše začetek julija. A različne akcijske ponudbe so prisotne vse poletje, zato boste najugodnejši nakup opravili, če jih boste v danem trenutku primerjali med sabo.

Analiza cen, ki so jo lani pri Ceneje.si opravili na najpogosteje iskanih šolskih potrebščinah je pokazala, da so bile te najugodnejše v začetku julija. "Za naslednje leto zato potrošnikom svetujemo nakup kmalu po zaključku šolskega leta, saj so takrat starejše kolekcije znižane, nove pa imajo akcijske cene," pravijo pri Ceneje.si.

PREBERITE ŠE: 

Zanimanje za šolske potrebščine se sicer glede na njihove podatke povečuje od maja naprej, glavna sezona pa se prične junija takoj po zaključku šole in doseže vrh konec avgusta.

"V predsezoni 2016 smo zabeležili več kot 50-odstotno rast ogledov glede na pričakovano letno povprečje, število uporabnikov, ki raziskujejo ponudbo na spletu, pa se je od lani povečalo za tretjino," pravijo pri Ceneje.si. "Trenuten trend kaže, da se bo število iskanj konec avgusta povečalo do 200 odstotkov, število uporabnikov tudi do trikrat."

Nakupovalni centri z akcijami vse poletje

V Mercatorju pravijo, da ugodne cene za šolske potrebščine potrošnikom zagotavljajo že junija. "Tako smo nudili akcijske cene šolskih potrebščin že v začetku junija, ko smo pripravili tematski katalog Šolimpijada nakupov, v akciji pa so bili predvsem izdelki za šolo za nižje razrede, vključno z izdelki novih kolekcij," pojasnjuje Tanja Durin iz Mercatorja. "Tudi julija smo v nudili popust za določene linije šolskih potrebščin, v začetku avgusta pa smo spet pripravili tematski šolski katalog in spet nudili tudi do 50 odstotni Pika popust za izbrane šolske izdelke." Akcijska ponudba šolskih potrebščin in izdelkov za šolarje je predstavljena v aktualnem letaku. 

V Sparu pravijo, da ponudbo šolskih potrebščin pred začetkom vsake sezone izberejo glede na novosti in priljubljenost na tem področju. "V mesecu juniju so najbolj zanimive kolekcije - serije za najmlajše (prva šolska triada), kasneje v juliju / avgustu pa za najstnike in ostale," pojasnjujejo pri Sparu. "Višina popusta v času akcije je za vse kolekcije enaka, bodisi v mesecu juniju, juliju ali v avgustu." Od junija do začetka septembra ponujajo za šolske potrebščine popuste v različnih višinah in oblikah - za posamezne izdelke, za skupine izdelkov ali s kuponi.

Starih zalog ni, vse prodajo sproti

V Državni založbi Slovenije poudarjajo, a se sezona prodaje se začne z junijem in konča s septembrem. "Imamo različne koncepte popustov za različne mesece," pravijo pri DZS. "Na primer, za julij oglašujemo 10 odstotni splošni popust, za avgust pa dnevni popust v višini 30 odstotkov za posamezne kategorije. Iz tega bi težko sklepali da je julij ugodnejši mesec glede nivoja cen. Starih zalog takorekoč ni, ker jih prodamo sproti, preko leta in zanemarljivo vplivajo na nivo cen."

Dodajajo, da popuste prilagajajo glee na aktivnost konkurence, a ker večino prodaje pri njih predstavljajo učbeniki in delovni zvezki so le ti iz zgornjih popustov izvzeti.

Slovenci raziskujejo po spletu

Ne glede na to, kje slovenski potrošniki šolske potrebščine kupijo, v fizični ali spletni trgovini, je splet njihov glavni vir za raziskovanje v nakupovalnem procesu. 

"Trgovci v kategoriji opažajo, da število spletnih nakupov narašča, saj se na ta način potrošniki izognejo gneči, ki je v času glavne sezone zelo izrazita," pojasnjujejo pri Ceneje.si.

V nasprotju s sosednjo Hrvaško slovenski potrošniki na spletu raziskujejo kategorijo šolskih potrebščin skozi tri mesece, Hrvati pa opravljajo last minute nakupe tik pred pričetkom novega šolskega leta. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.