Slovenija
13309 ogledov

Boštjančič: Zadnja leta smo živeli v oblaku, Alenka Bratušek je še vedno tam

Klemen Boštjančič Državni zbor/Sušnik Matija
Minister za finance Klemen Boštjančič ostro zavrnil ideje, da bi vlada kar sama ustanovila letalsko družbo.

"Zadnja leta smo živeli v oblaku, ustvarili smo vtis, da je sredstev neomejeno, razdeljevanje denarja je ustvarilo način razmišljanja, da kakršen koli problem se pojavi, ga mora rešiti država. Vlada ne more odgovoriti na vse potrebe vseh podsistemov, dolžna pa je zagotoviti infrastrukturo, poskrbeti za zdravstvo," je na bančni konferenci povedal minister za finance Klemen Boštjančič.

Javno je podvomil, da bi novo slovensko letalsko družbo ustanavljali in financirali izključno z javnim denarjem. "Vedno znova sem presenečen, na internih izjavah pa zelo kritičen do izjav kolegov ministrov, ki vehementno razlagajo, da lahko javne finance razne projekte, v tem primeru letalsko družbo, brez težav pokrijejo. To ne drži, javnofinančna sredstva so omejena, treba se je odločiti, kaj so prioritete, kaj je tisto, kar res rabimo. Potrebno je merjenje učinkov, nekaj malega vem o poslovanju letalskih družb, to je globalno ena najbolj konkurenčnih panog, slovenska realnost pa je takšna, kakršna je. Povezljivost je slaba, to je treba nasloviti, a to se da na več načinov, ideja o letalski družbi je samo eden od teh načinov," je opozoril minister.

"Analiza, ki je bila predstavlja, pomeni po moji oceni 15 odstotkov potrebnih podatkov, še daleč smo od končne odločitve. Če že, pa je verjetno edina realna možnost javno-zasebno partnerstvo, kjer bi bil partner strateg, ki to dejavnost dobro pozna. Preteklost je pokazala, da država ni institucija, ki bi znala ustrezno voditi letalsko družbo," je povedal Boštjančič.

Sram me je na sestankih ministrov za finance, ko pride tabela o razvitosti kapitalskih trgov, med najslabšimi tremi v EU smo.

Klemen Boštjančič, minister za finance

Omenil je še, da bo priprava proračunov za prihodnji dve leti mnoge ministrske kolege precej bolela. 

"Dejavnost finančnega sistema se pogosto izrablja za poceni politične izjave, ko je treba najti krivca, večina ljudi niti ne razume prav dobro, kaj sploh je finančni sistem, to je zelo žalostno. Kot eno svojih osnovnih nalog vidim, da se ta percepcija finančnega sistema spremeni, gre za enega najbolj profesionalnih in dodelanih podsistemov v Sloveniji, izzivi, ki jih imamo in ki nas čakajo ne moremo naslavljati samo z javnofinančnimi sredstvi, saj jih je preprosto premalo," je v uvodnem nagovoru na dušo zbranim bančnikom popihal Boštjančič.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • jakec42 09:16 03.junij 2023.

    Naj si kupi en dron,pa se z njim igra.z našim denerjem se ne bo-upam na pamet ostalih!

  • sandi76 20:22 02.junij 2023.

    Koga bi rada Bratuškova prepričala, da potem, ko je bila potopljena ena letalska družba, bo druga delovala z dobičkom ? Samo naivni slovenceljni lahko verjamejo, da v ozadju niso zopet kakšni kandidati za dobro plačana mesta !

  • Grof 19:17 02.junij 2023.

    Dejan Židan, bivši ministrant, precednik stranke SD, minister, sekretar, res je sekret ar, pa do kdaj bomo še gledali to skorumpirano dušo, gnoj se vleče po vseh štengah, do kdaj še, vsi novi državni sekret arji, so iz vrst propadlih ...prikaži več strank, sramota za Goloba, ta pa glavo tišči v ……..