Slovenija
13526 ogledov

Sveža napoved: Božič bo zelen, januar pa mrzel in zimski

Zima
Ta teden bo še pritiskal mraz, tudi snežilo bo, nato sledi otoplitev.

Vremenoslovci za danes napovedujejo sprva oblačno in večinoma suho vreme. "Na Primorskem bo zjutraj začela pihati burja," pišejo pri Agenciji za okolje. "Čez dan se bo od severa počasi jasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od -2 do 2, na Primorskem do 8 stopinj Celzija."

Jutri bo pretežno jasno, po nekaterih nižinah v notranjosti pa se bo večji del dneva zadrževala megla ali nizka oblačnost. "Ponekod na Primorskem bo še pihala šibka burja," napovedujejo pri Arsu. "Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do -1, ob morju okoli 2, najvišje dnevne temperature od -1 do 4, na Primorskem do 9 stopinj Celzija."

V četrtek padavine, večinoma sneg

V sredo bo sprva delno jasno, po nižinah v notranjosti Slovenije pa bo precej megle in nizke oblačnosti. "Popoldne se bo oblačnost povečala," pišejo pri Arsu. "V četrtek bo oblačno z občasnimi padavinami, ki se bodo dopoldne pojavljale večinoma v zahodni polovici Slovenije, popoldne pa tudi drugod. V notranjosti bo večinoma snežilo."

Sneg Napoved Slovenija Takšni so obeti, da bo božič bel

Prek južnega Jadrana in južne Italije se proti Grčiji pomika ciklon. Od severovzhoda priteka k nam mrzel in razmeroma vlažen zrak.

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

V četrtek in petek se bo prek severnega Sredozemlja pomikalo manjše ciklonsko območje. "Ob koncu tega in v začetku prihodnjega tedna pa bodo naši kraji predvidoma znova pod vplivom območja visokega zračnega tlaka," še napovedujejo pri Arsu. 

V četrtek bo oblačno s padavinami, predvidoma bo v notranjosti snežilo. "Od petka dalje bo vreme suho in večinoma oblačno," pišejo pri Arsu. "Postopno se bo nekoliko otoplilo."

Za božič otoplitev, po 26. pa spet mraz

Vremenski portal Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno vremensko napoved, piše, da bo tudi letos božič najverjetneje zelen. "V četrtek bo verjetno po vsej Sloveniji, razen na Primorskem, rahlo snežilo," pišejo pri vremenskem portalu. "Že v petek pa se bo postopno začelo ogrevati, saj bo začel pihati jugozahodni veter. Čez dan se bodo temperature naslednji vikend lahko približale 10 stopinjam Celzija."

Po pisanju Ciklon.si bo sprva suho, okoli božiča pa lahko pričakujemo kar nekaj padavin. "Po nižinah bo večinoma deževalo, tako da bo tudi letos božič verjetno zelen," pišejo pri vremenskem portalu.

Južni tip vremena bo po napovedih portala trajal nekje do srede, 26. decembra, ko se na večini modelskih izračunov kaže prodor sibirskega izvora. "Tako da se obeta zelo zanimivo vremensko dogajanje med božičem in novim letom," pišejo pri Ciklon.si. "Slika je popolnoma drugačna kot v lanskem decembru, ko je ravno pred prazniki prišlo do povečanja zonalnih vetrov, kar je pomenilo izgubljen januar. Letos se kaže razpad polarnega vrtinca mnogo prej kot lani, jaz mislim da se bo to zgodilo v zadnjih dneh decembra ali v prvih dneh januarja. Če bo efekt padel na Evropo, kot trenutno kaže, bi lahko imeli mrzel in zimski januar."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Spark 21:19 18.december 2018.

    ježovita press.

  • stilist 19:03 17.december 2018.

    Zadnjič ste novinarji pisali, da bo božič bel... Rajši bodite tiho!

  • miho 08:18 17.december 2018.

    Napoved vremena za več kot nekaj dni vnaprej je podobna obrt kot vedeževanje. Samo srečnemu naključju se imaš zahvaliti, da točno napoveš. Zato nikakor ni nujno, da se zgoraj napisano uresniči.