Slovenija
12088 ogledov

Takšni so obeti, da bo božič bel

Sneg
V četrtek, petek in morda v noči na soboto bo snežilo.

Vremenoslovci za danes napovedujejo dokaj sončno vreme, le na vzhodu bo bolj oblačno. Jutri bo predvsem v južni in osrednji Sloveniji občasno naletaval sneg. 

"Količinsko tega snega ne bo ravno obilo," je za Val 202 povedal Brane Gregorčič z Agencije za okolje. "Danes bo še dokaj sončen dan, nekaj več oblačnosti bo na severovzhodu države. Temperature bodo čez dan do 6 stopinj Celzija, na Primorskem do 10 stopinj. Ponoči se bo oblačnost povečala."

Jutrijšnji dan bo oblačen, popoldan bo naletaval sneg. "Verjetno bo pobelilo le Kočevsko in Notranjsko," napoveduje Gregorčič. "Drugod bomo po zraku gledali posamezne snežinke. Temperature bodo čez dan okoli ničle, na Primorskem okoli 6 stopinj. Tudi v petek bo občasno še rahlo snežilo, predvsem v južni in vzhodni Sloveniji. Morda se to rahlo sneženje lahko zavleče v noč na soboto. V krajih med Kočevskim, Štajersko in Pomurjem bo verjetno zapadlo do pet centimetrov snega.Takšne so današnje napovedi, lahko se še kaj spremenijo." 

V soboto se bo zjasnilo

V soboto bo na zahodu Slovenije po napovedih Arsa že brez padavin, drugod bo sneženje čez dan ponehalo. "Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja," pišejo napovedujejo pri Arsu. "V nedeljo bo precej jasno, zjutraj bo mrzlo, burja bo oslabela."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Od ponedeljka do četrtka bo prevladovalo oblačno vreme. "Verjetnost za padavine bo največja v začetku tedna in potem v četrtek," napovedujejo pri Arsu. "Nekoliko topleje bo, ob morebitnih padavinah bo verjetno po nižinah deževalo."

Verjetnost snega na božič

Kakšno bo vreme za božično-novoletne praznike, je še neznanka, saj je za zanesljive napovedi še predaleč. A statistični podatki kažejo, da je v Ljubljani 27 odstotna verjetnost, da se bomo prebudili v belo božično jutro. 

"Če pogledamo obdobje zadnjih 30 let (1988-2017), je bila snežna odeja 25. decembra v Ljubljani prisotna osemkrat, v Mariboru pa devetkrat," na podlagi časovnega traka višine snega na božično jutro, ki so ga pripravili na Arsu, ugotavljajo pri Vremenskem portalu Neurje.si.

Sneženje Adrenalinsko Slovenija Lovijo nevihte, opazujejo in napovedujejo vreme

Časovni trak višine snežne odeje na božično jutro | Avtor: Arso Arso

Največ snega v tem obdobju je bilo za božič leta 1994, in sicer 26 centimetrov v Ljubljani in kar 50 centimetrov v Mariboru. "V zadnjih desetih letih v Ljubljani ni bilo niti enega belega božiča," pišejo pri Neurje.si. "Zadnji je bil leta 2007, ko je zapadel en centimeter snega."

V Mariboru je zadnji "pravi" sneg prav tako zapadel leta 2007, snežna odeja je bila visoka šest centimetrov. "Leta 2016 je zimsko vzdušje pričaralo nekaj centimetrov 'industrijskega' snega," podatke še povzemajo pri Neurje.si. "Ta je posledica izpustov vodne pare iz industrijskih obratov ali toplarn v meglo oz. nizko oblačnost pri negativnih temperaturah."

Verjetnost, da bo snežna odeja na božič vsaj en centimeter | Avtor: Arso Arso

vremenska napoved zima Accuweather Svet Objavili dolgoročno vremensko napoved za zimo vremenska napoved zima Slovenija Zakaj ne moremo zaupati Accuwether, da bomo imeli milo zimo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • kimberly 16:59 12.december 2018.

    Naredil sem dober denar (200 € do 400 € / hr) na spletu iz mojega prenosnika. Prejšnji mesec sem dobil ček skoraj 30k, to spletno delo je preprosto in enostavno, ni treba iti v pisarno, svoje spletno delo na domu. ...prikaži več Na tej točki je ta delovna priložnost za vas.Če ste zainteresirani.zamočite, da ga posnamete na spremljajoči strani .... Preprosto pojdite na spodnjo stran in začnite sv0jee delo .... ...... >>>>>>> www.Internet43.Com