Slovenija
45847 ogledov

Božič in silvestrovo - smeli bomo na drug konec države!

Jelko Kacin Tamino Petelinšek/STA
Vlada je predstavila načrt, kje in pod kakšnimi pogoji se bomo državljani lahko gibali med božično-novoletnimi prazniki. Veliko trgovin se bo zaprlo.

Vladni govorec Jelko Kacin je predstavil sklepe vlade glede režima, ki bo veljal med božično-novoletnimi prazniki. Izpostavil je, da trenutne epidemiološke razmere kažejo na delno izboljšanja stanja, zato bo mogoče delno sprostiti nekatere omejitve. Vendar pa trenutne razmere in slika še ne upoštevajo delnega odprtja dejavnosti, ki veljajo ta teden, zato se lahko razmere spet poslabšajo. 

Kacin zato izpostavlja, da je od ljudi in njihovega obnašanja ter upoštevanja vseh že znanih samozaščitnih ukrepov odvisno, kako bomo preživeli praznike. Trenutno pa kaže, da bodo lahko državljani vsaj za najpomembnejša praznika lahko obiskali svoje najbližje, s katerimi že tudi po več mesecev niso bili v stiku.

To ni praznovanje, to je samo obisk! 

Jelko Kacin o možnosti druženja z osebami iz drugega gospodinjstva med prazniki

Sveti večer in božič

Med 24.12. od 12. ure do 25.12. do 20. ure bo v Sloveniji možnost stika z osebami iz največ dveh gospodinjstev v zasebnih prostorih. Maksimalno število odraslih bo šest oseb, za otroke pod 15. letom omejitev ne velja. 

V tem času torej po državi ne bo veljala omejitev gibanja med občinami in regijami.

Bo pa prepoved gibanja v nočnem času veljala tudi za božič.

Silvestrovo in novo leto

Če bodo epidemiološke razmere še vedno ugodne, bo enak režim kot prek božiča veljal tudi za silvestrovo in novo leto.

Med 31.12. od 12. ure do 1.1. do 20. ure bo v Sloveniji možnost stika z osebami iz največ dveh gospodinjstev v zasebnih prostorih. Maksimalno število odraslih bo šest oseb, za otroke pod 15. letom omejitev ne velja. 

V tem času torej po državi ne bo veljala omejitev gibanja med občinami in regijami

Ognjemeti in vsakršna pirotehnika so prepovedani

Tako za božič kot za novo leto so prepovedane vse javne prireditve in tudi ognjemeti. Letošnji prazniki bodo minili tudi brez vsakršne druge pirotehnike, saj bo veljala prepoved njene uporabe.

Vlada poziva, da že teden pred prazniki državljani omejijo stike z drugimi izven lastnih gospodinjstev na minimum ter tako okrepijo svoj mehurček. Če se bodo med prazniki družili, naj se po obisku samoizolirajo.

Maske na prostem Ponedeljek Slovenija Sprostitev v 5. regiji, nato sledi zaprtje v vseh!

Gospodarstvo naj se med prazniki ustavi, kolikor je to mogoče

Vlada poziva delodajalce, naj se, če je to mogoče, v času od 24. decembra do 10. januarja, odločijo za kolektivni dopust in organizacijo dela od doma. Organi državne uprave bodo med 24. decembrom in 4. januarjem opravljali samo najnujnejše aktivnosti.

Vse druge omejitve na področju športa in kulture ter režim na meji ostajajo nespremenjeni. Enako velja za javni prevoz in obvezno namestitev razkuževalnikov rok v večstanovanjskih stavah.

bankovec 500 evrov Slovenija Upokojencem dodatek že z decembrskim izplačilom
Komentarjev 24
  • villa 09:27 29.december 2020.

    Mi vsi zaprti, po Novem letu pa naval delavcev iz Juge nazaj v Slovenijo, ki bodo sem prihajali iz vseh strani, saj iščejo ugodne poti, tudi čez Avstrijo in Italijo, pa vas vprašam, kdo bo potem kriv za porast virusa ...prikaži več oz. bodo vse zamolčali, ker rabijo poceni delovno silo in bomo krivi mi Slovenci, čeprav spoštujemo ukrepe.

  • corlaydrug 05:27 20.december 2020.

    www︎.︎tweom︆.︆com - odličen prrojekt za odrrasle, ki želikko najti partnerja za seks

  • vzev 21:49 19.december 2020.

    Zakaj so občine sploh zapravljale denar za okraševanje? Veselega decembra tako ni, če samo gledaš kje te bo kak inkasant kaznoval. Za novo leto bo tudi kot na pogrebu. Kakšen problem je če imaš pri hiši lasten ognjemet? Nikogar ne ...prikaži veče ogrožaš. Zunaj na svoji zemlji ti pa tako ne more nihče reči, da ne smeš hoditi.