Slovenija
36465 ogledov

Upokojencem dodatek že z decembrskim izplačilom

Andrej Šircelj Nik Jevšnik/STA
Vlada je sprejela nove ukrepe iz svežnja PKP7. Številnim skupinam državljanov denarna pomoč.

Vlada je v sedmem protikoronskem paketu največjo pozornost namenila socialnim vprašanjem ter najšibkejšim državljankam in državljanom, je ob predstavitvi zakona dejal finančni minister Andrej Šircelj. "Verjamemo, da bodo izplačila izboljšala socialni položaj tistih, ki so teh dodatkov najbolj potrebni," je dejal minister. "Ocenjujemo, da je finančni učinek ukrepov PKP7 okoli 550 milijonov evrov."

Minister pričakuje, da bosta odbor za finance in državni zbor v naslednjem tednu odločala o omenjenem zakonu. 

Kateri dodatki bodo izplačani?

Upokojenci bodo deležni posebnega dodatka, kot so ga bili spomladi, ko je bil sprejet PKP1. To pomeni naslednje:
- upokojenci, ki prejemajo pokojnino v višini do 510 evrov, bodo dobili dodatnih 300 evrov;
- upokojenci, ki prejemajo pokojnino v višini do 510,01 erva do 612 evrov, bodo dobili dodatnih 230 evrov;
- upokojenci, ki prejemajo pokojnino v višini od 612,01 evra do 714 evrov, bodo dobili dodatnih 130 evrov.
Dodatek bodo dobili skupaj z izplačilom za december, predvidoma 29. 12. 

Zaposleni, ki imajo plačo nižjo od dveh minimalnih plač, bodo dobili 200 evrov dodatka. Izplačali jim ga bodo delodajalci. Delodajalci bodo omenjeni znesekl dobili povrnjen s strani Fursa. Šircel je je dejal, da naj bi bil ta dodatek izplačan že z decembrsko plačo. 

Študenti bodo dobili dodatek v višini 150 evrov. Za dodatek bodo morali tako kot spomladi izpolniti elektronsko prijavo. Dodatek jim bo izplačal Furs. 

družina denar otroci | Avtor: Profimedia Profimedia
Starši, ki se nahajajo v dohodninskih razredih od 1 do 5, bodo dobili 50 evrov dodatka za vsakega otroka. Enako velja za rejnike. Starši 3 ali več otrok bodo dobili poseben dodatek. Starši treh otrok bodo dobili dodatek v višini 100 evrov, starši štirih ali več otrok pa 200 evrov. 

Izredna pomoč je določena za vsakega novorojenčka. Do pomoči v višini 500 evrov bodo upravičeni starši za otroka s stalnim prebivališčem v Sloveniji, rojenim od dne uveljavitve zakona do enega leta po koncu epidemije. V primeru rojstva dvojčkov so upravičeni do pomoči v višini 1000 evrov. 

Poseben dodatek bodo dobile osebe, ki so dopolnile 65 let in so nosilci ali člani kmetije in imajo nižji dohodek od 591,20 evra. Prejeli bodo dodatek v višini 150 evrov. 

Verski uslužbenci bodo dobili univerzalni temeljni dohodek v znesku 700 evrov. Določeno je tudi, da bo država verskim uslužbencem krila plačilo prispevkov. 

Tistim v prvi fronti črti do 65 odstotkov višja plača

Do dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije so upravičeni javni uslužbenci v zdravstvu in socialnem varstvu. Urna postavka se jim bo povečala za 30 odstotkov njihove osnovne plače. Tistim, ki delajo v rizičnih pogojih (zdravstveni delavci in tisti, ki delajo v okviru javnih del), se bo urna postavka povečala za 65 odstotkov. 

V PKP7 je predvideno tudi, da bodo 27. 12. in 3. 1. odprte trgovine. Ob tem je minister Šircelj opozoril, da bo treba upoštevati, kakšna bo epidemiološka slika v državi in veljavne odloke, povezane z odprtjem trgovin (katere trgovine so lahko odprte in katere ne).

Hitre teste bo plačala država

Covid-19, UKC Maribor, hitri testi | Avtor: UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor, hitri testi UKC Maribor
V sedmem paketu vlada ureja tudi področje hitrih testov. Predvideno je, da bo hitre teste za covid-19 za gospodarstvo plačala država. Koliko denarja bo potrebnega za to, še ni znano. 

Podjetja, ki so najbolj prizadeta, bodo lahko dobila posebne kredite s strani SID banke in Javnega sklada za podjetništvo. Deloma bo jamstvo za to dala država, je napovedal Šircelj. 

Podjetja, ki so v tem času večinoma zaprta, bodo lahko pridobila dodatna obratna sredstva, da bodo lahko preživela in obstala na trgu. PKP7 prinaša spremembe na področju kritja fiksnih stroškov za podjetja, in sicer 1000 evrov mesečno na zaposlenega, če so prihodki od prodaje upadli za 30 do 70 odstotkov, in 2000 evrov mesečno na zaposlenega, če so prihodki od prodaje upadli za več kot 70 odstotkov. 

Predvidena je tudi rešitev za najemnike poslovnih prostorov, ki niso v lasti države ali občin in jim zato v primeru upada prihodkov zaradi epidemije ne pripada oprostitev plačila najemnine.

Sprejete so bile tudi rešitve glede starostne pokojnine in upokojevanja. Minister je pojasnil, da gredo rešitve v smeri, da bo delodajalec lahko odločil, ali delavca še potrebuje ali ne. 

V zakonu so sprejete tudi rešitve glede obdavčitve medicinskih pripomočkov, ki so oproščeni plačila DDV.

Vsem, ki bi zaradi kakšnega razloga morali vračati prejeti denar iz prvih šestih protikoronskih paketov, bo omogočeno vračanje denarja v obrokih. 

V PKP7 ni določb, povezanih z minimalno plačo. Kot je že včeraj pojasnil gospodarski minister Zdravko Počivalšek, se vpletene strani niso dogovorile glede zamrznitve minimalne plače. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • Jako 18:01 21.december 2020.

    MUC,če bi imel vsaj malo kulture ne bi upokojence zmerjal z ovcami.Ali so tvoji starši ovce?In,če ti bo dano.....boš morda nekoč tudi ti upokojenec,ovca....

  • dada_ajda_ajla 12:18 21.december 2020.

    To je navadno sranje. Vsi so dobili denar v prvem paketu. Kaj pa tisti kateri smo bili v bolniški. Dobili smo nič od nič. Socijalkarji so več pomembni. Kr tako naprej!! Vračal bomo pa vsi. Banda

  • Avatar Leon
    Leon 08:15 20.december 2020.

    Pedofilsko katolibanska skupnost bo prejela 700 € za uspesno sodelovanje v promociji janšizma ob volitvah v Sloveniji . RKC toži državljane za povračilo uporabe SLOVENSKIH GOZDOV .