Slovenija
28 ogledov

"Božič je praznik srca"

Božično sporočilo po besedah nadškoa Stresa pravi, da Bog tako sočustvuje z nami Žurnal24 main
Po Sloveniji so včeraj potekale maše polnočnice. Ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres je poudaril, da božič pomeni obhajanje rojstva Jezusa, rojstva luči, ki prežene temo.

Nadškof Anton Stres je poudaril, da se sveta maša odvija v času, ko so noči najdaljše in dnevi najkrajši. Obhajanje Jezusovega rojstva sredi najbolj črne teme "je dejanje z jasnim sporočilom. Luč posveti v temi,“ je dejal. "Vsakdo izmed nas prej ali slej doživi svojo temo, zaide vanjo. Preizkušnje, skozi katere moramo, so lahko zelo različne. Toda luč je samo ena in dovolj je samo ena, če je tako močna, da ji nobena tema ni kos.“ Vsem je zaželel, da bi bila luč njihove vere vedno močnejša od vsake teme.

 

V Mariboru je mašo vodil nadškof Franc Kramberger. Božič je označil za praznik luči, ki ne bo nikoli ugasnila. Po njegovem mnenju to ni praznik samo na koledarju, ob mizi, ob prižiganju svečk, še manj v trgovinah in nakupovanju ali samo v cerkvi, marveč je božič praznik srca in človekove notranjosti.

Za bolj humano družbo
O tavanju v temi je spregovoril tudi novomeški škof Andrej Glavan. Poudaril je, da se mnogi ljudje spotikajo pod težo obupa, neuspehov, krivic in lastnih slabosti. Zbranim je položil na srce naj se večkrat spomnijo na solidarnost in uresničitev bolj "humane družbe, ki bo bolj prežeta s poštenjem, pravičnostjo, solidarnostjo in nesebično dobroto“.

Na pomen solidarnosti je opozoril tudi koprski škof Metod Pirih. "Dobrota, ki jo izkazujemo ljudem, ki so se znašli v stiskah, je neprecenljive vrednosti,“ je dejal škof. Škofija Koper se je tako odločila, da bo namesto božičnih voščilnic sredstva, ki bi jih uporabili v ta namen, namenili družinam v stiski.

Celjski škof Stanislav Lipovšek je daroval polnočno mašo v stolnici sv. Danijela v Celju. V nagovoru vernikom je dejal, da se zdi, kot da smo v času, "ko tudi mi dobesedno 'hodimo v temi', tavamo in se zvijamo v krčih zla in pritiskov gospodarske, socialne, verske in moralne krize ter zdihujemo in hrepenimo po rešitvi, miru, varnosti, prijateljstvu in sodelovanju.“

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.