Slovenija
35 ogledov

Božiček letos varčuje

Rok ljubljanska trgovina Saša Despot
Nakupovanje. Trgovine v predbožičnem času samevajo. Potrošnja naj bi upadla za vsaj 15 odstotkov. Kupci. Da se odpravijo po nakupih, jih prepričajo le akcije, popusti in razprodaje.

"Predbožični čas bo očitno katastrofalen, kot je bil že november. Ljudje samo gledajo in ničesar ne kupijo, kriza se močno pozna," je potožila ena izmed najemnic trgovine v največjem mariborskem nakupovalnem središču Europark. Dodala je, da se je promet njene trgovine v primerjavi z lani zmanjšal “za kar nekaj tisoč evrov”.

V središču Maribora je na nekoč elitnih lokacijah veliko zaprtih lokalov. "Letos je manj prometa. Dobra dva tedna pred prazniki sploh ni čutiti nakupovalne mrzlice," je povedala lastnica trgovine Perla. V Europarku opažajo, da se je kot po vsej državi vrednost povprečnega nakupa nekoliko zmanjšala. "Je pa kupcev glede na lani več," so ocenili.

Čakajo popuste

Podobno je v Ljubljani. V sedmih trgovinah, ki smo jih obiskali v mestnem središču, smo bili večinoma sami, pa tudi skozi izložbe drugih trgovin je bilo opaziti, da poleg prodajalke v njih ni nikogar.

"Recesija se zelo pozna. Je precej manj strank," je dejala Elvira N. iz trgovine Conte of Florence in dodala, da se ljudje, preden kaj kupijo, dlje odločajo in bolj gledajo, kje bodo kaj dobili ceneje.

"Mesto je prazno, imamo le nekaj računov na dan. Ljudje čakajo in sprašujejo po popustih," je razkril prodajalec Rok iz Rip Curla, ki je na vrata trgovine ravno obešal plakate s popusti.

Po njegovih besedah si kupci blago ogledajo, nato pa odvrnejo, da pridejo, ko bodo razprodaje. Rok ocenjuje, da je prodaja upadla po vsem mestu. "Še decembra je bo manj, ker letos na naši ulici ni Miklavža in Božička ter stojnic s kuhanim vinom," je poudaril.

Tudi Bernarda Tkalčič iz Tomas Sporta priznava, da je prodaja malce upadla ter da ljudje čakajo na razprodaje in božične popuste.

"Kupujem enako kot prej, a vedno sem kupovala skromno," nam je zaupala Petra Vončina, ki je po trgovinah iskala darila.

Upokojenec Brane, ki smo ga ustavili na ulici, pa je dejal, da kupuje manj, saj se cene dvigajo in tako pokojnine realno padajo. "Pri hrani sicer ne varčujem, oblačil pa imam toliko, kolikor jih imam, menda bo do smrti dovolj," je pristavil. Tudi daril bo kupil manj kot prejšnja leta: "Naredil jih bom sam."

"Uspavani" za pultom

Kupec v Ljubljani | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pri nogavičarju smo dobili odgovor, da so "včasih ljudje kupovali na rezervo, za zraven, zdaj pa le, kar potrebujejo". "V centru je že tako ubogo. Saj ko stopite v trgovino, vidite, da smo napol uspavani," nam je v smehu dejala prodajalka.

"Letos smo zaznali okoli 15 odstotkov manjšo porabo s karticami pred prazniki oziroma novembra. Delno na to zagotovo vpliva kriza. Nekateri so ostali brez služb, zato njihovi prihodki zadostujejo le za pokrivanje minimalnega standarda, medtem ko srednji sloj troši preudarneje," je razložila Ksenija Sotrell, vodja prodajnega področja prebivalstva z Raiffeisen banke.

Z NLB so nam sporočili, da je kriza brez dvoma vplivala na obseg potrošnje, vendar kakšnega drastičnega upada glede na lani v tem času niso zaznali. Na Dinersu so dejali, da rasti iz leta 2008 sicer ne bodo dosegli, a se promet povečuje. Neuradno pa smo izvedeli, da sicer imajo več imetnikov kartic, občutno pa naj bi se zmanjšala poraba na kartico. Upad prometa s kreditnimi karticami pa so na letni ravni denimo zaznali v Abanki.

Komentarjev 3
  • Goran Žarić 08:36 08.december 2011.

    Odkar sem si uredil kreditno kartico preko interneta (Iz anglije) ker v NLB so zahtevali 100 in en dokument in nevem kaj še, kupujem samo še iz tujine (Nemčija, Anglija)

  • housemd 08:25 08.december 2011.

    Mi imamo povprečne plače tam okrog 1200 neto, torej nej malo razmislijo, zakaj ne morejo izcuzavati takšne premije, kot v Nemčiji. AMpak glej ga, tudi v Italiji in Nemčiji imajo tekstil in obutev za 30 % ceneje v redni prodaji. ...prikaži več Pa raj grem na en lep soboten izlet v Italijo, pa še par oblekic kupim, kot da bi naše pijavke me izpile. Meni ne bo nihče vrednosti proizvoda vsiljeval, če pa vem, da polna lastna cena nobene srajce ni več kot 10-12 evrov, bunde 60 evrov, hlač 25 evrov, čevljev 25 evrov, ampak to so že rang Hugo Boss, ne pa Benvenuti. Saj ne gre za to, da ne bi privoščil prodajalcem, ampak glejte, ko bomo imeli plače najmanj 2500 evrov neto, visoko izobraženi 5000 evrov, verjetno veste, da ne bo problem dati 150 evrov za šuke. Do takrat pa bomo mi kupci diktirali cene, verjemte mi, al boste pa zapiral štacune.

  • housemd 08:15 08.december 2011.

    Prodajalci so malo za luno. Cene so povsem umetno inštalirane, pa mislijo da bomo kupovali. Vse skoraj čisto povprečne čevlje prodajajo po 140-160 evrov. Saj če bi rabil en par, bi še kupil, ampak to so čevlji, ki se razšlampajo ...prikaži več v enem letu. Rabiš vsaj ene 5 parov čevljev, če ne več, pa a res mislijo, da bom tolk dal. Cene imajo navite, kot bi živeli na luni, poglejte, pred 4 meseci sem se sprehajal po glavni Milanski aveniji, kjer gre za eno bogatejših mest v Italiji. In čevlji Geox tam niso 140 evrov, ampak 105 evrov, pa ni bilo prav nobene akcije. Pri nas mislijo, da bodo potem, ko bodo akcije, dobili za njih 105 evrov, pa sigurno bom potem sam gledal, če si mislim, da so malo usekani. Tudi misijo teli trgovci kaj za boga naredijo, pa saj razen to, da mi pripelejjo čevelj sem, pa ga dajo na polico drugega ne naredijo. In enako velja za tekstil. Vsi Strellsoni, Benvenutiji in podobne blagovne znamke so v v Nemčiji za 30 % cenej brez da bi bilo v akciji. Pa a mislijo, da imamo tu v Sl