Slovenija
31 ogledov

Božiček odnesel več pisem kot lani

bozicek iStock 111208 Žurnal24 main
Božiček je pri Pošti Slovenije letos prejel 16 tisoč pisem in risbic otrok, kar je za tisoč več kot lansko leto. Število poslanih voščilnic se je medtem zaradi uporabe elektronske pošte v zadnjih desetih letih prepolovilo.

V božičkovi pisarni pri Pošti Slovenije, ki so jo odprli pred petimi leti, so letos prejeli nekaj več kot 16 tisoč pisem in risbic otrok, kar je približno tisoč več kot lansko leto. A medtem ko se število pisem božičkove pošte povečuje, vztrajno pada pošiljanje božično-novoletnih voščilnic.

Pošta Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Pošta Slovenije v decembrskem predprazničnem času še vedno beleži povečan promet, vendar seveda tega ni več toliko kot pred leti, saj je upad zaradi e-substitucije precejšen," pojasnjuje Megi Jarc s Pošte Slovenije. "Kljub razvoju informacijskih tehnologij pa pisanje voščil in njihovo pošiljanje s tradicionalno pošto še ni izgubilo svojega pomena. To je razvidno tudi iz povečanega obsega prometa v predprazničnem času tako iz naslova prenosa naslovljenih navadnih pisemskih pošiljk kot tudi povečanega obsega prodaje voščilnic na poštah."

V desetih letih se je število voščilnic prepolovilo

Podatkov za letošnji december še nimajo, se je pa lani v mesecu decembru v notranjem poštnem prometu promet zadnji mesec v letu povečal za dobrih deset, v mednarodnem pa za več kot petdeset odstotkov. 

Pošta Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Koliko od tega pade na voščilnice, pri Pošti ne znajo povedati, saj jih posebej ne evidentirajo. "Sklepamo pa, da se povišanje količine pošiljk v mesecu decembru  nanaša prav na voščilnice," pojasnjuje Jarčeva. 

Pošta Slovenije v decembrskem predprazničnem času še vedno beleži povečan promet, vendar niti približno ne več tolikšnega kot pred leti. Če so še decembra leta 2004 so tako sprejeli še dobrih 44,7 milijona navadnih naslvoenjenih psiemskih pošiljk za notranji in mednarodni promet skupaj, jih je bilo decembra 2012 le 28 milijonov, v letu 2013 okoli 27 milijonov, lani decembra pa le še 26,5 milijona. 

Decembra za deset oz. petdeset odstotkov več prometa

Trend padanja se sicer v zadnjih letih po besedah Jarčeve upočasnjuje. "Kljub razvoju informacijskih tehnologij  pisanje voščil in njihovo pošiljanje s tradicionalno pošto še ni izgubilo svojega pomena," ocenjujejo pri Pošti. 

Pošta Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V celem letu je Pošta Slovenije sicer lani v notranjem prometu sprejela 273 milijonov navadnih naslovljenih pisemskih pošiljk, iz tujine pa je prispelo ali bilo poslanih 17 milijonov pošiljk. "V decembru 2014 je bilo v notranjem prometu prenesenih 25,7 milijona navadnih naslovljenih pisemskih pošiljk, kar je za dobre tri milijone več kot znaša povprečje v ostalih mesecih," pojasnjuje Jarčeva. "V mednarodnem prometu pa povprečna količina pošiljk, ki se giblje okoli 1,3 milijona pošiljk mesečno, v mesecu decembru poraste tudi za več kot petdeset odstotkov."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.