Slovenija
72 ogledov

"Božične lučke gorijo še preden prvonovembrske sveče ugasnejo"

TrgovinA Profimedias
"Zdi se, da trgovci z oglasnimi kampanjami začenjajo vsako leto prej. Prvi reklamni letak sem v nabiralnik prejela 1. oktobra. Od takrat me nenehno bombardirajo s svojimi novoletnimi ponudbami," nam je sporočila bralka. Ljudje si zapomnimo informacije, ki jih najprej slišimo oziroma vidimo, zato se trgovcem z božično-novoletnimi oglasi vsako leto tako mudi, odgovarjajo strokovnjaki za marketing.

Zdi se, da so z božičnimi motivi vsako leto prej okrašena tudi nakupovalna središča. Nič nenavadnega ni več, če na novoletno okrasitev naletite že sredi oktobra. 

TrgovinA | Avtor: Profimedias Profimedias

"Zmaga tisti, ki je prvi. Možgani pač tako delujejo, na to se ne da vplivati. Ko pride prva informacija v možgane, ki so že prazni, si jo človek bolj zapomni. Ljudje ničesar ne pozabijo, v spominu ostane vse kar je bilo sprejeto. Na začetku, ko v glavi še ni gneče, se te informacije praviloma zapišejo blizu tistega dela, kjer so zapisani prazniki, obdarovanje, in podobno. Zato možgani prej povežejo te informacije kot katerekoli druge," pojasnjuje strokovnjak za marketing in komuniciranje Miro Kline.

Aljoša Bagola, kreativni direktor na Pristopu pa ravnanje trgovcev opisuje kot trgovanje s prazniki: "Dandanes so koledarski prazniki kapitalistična pot okoli sonca, trgovske sezone so oblikovane tako, da potrošniki sploh nimamo časa zadihati in zapreti svojih denarnic."

Ob tem cinično pripomni, da se bomo morali na božične praznike začeti pripravljati sredi julija, če bodo trgovci med seboj tako tekmovali.

Kapitalistično pot okoli sonca pa ponazori tako: "Božične lučke gorijo še preden prvonovembrske sveče ugasnejo. Ko nazdravimo s penino, je tukaj že kič za valentinovo in nato pustne maske. Še preden se obrnete so potem tu že velikonočni zajčki in vse za poletne počitnice. Ko pridete domov, če vam je sploh uspelo iti na morje, vas nato že čakajo šolske potrebščine in kmalu spet prvonovembrske sveče."

Taktika deluje, čeprav nam gre morda na živce

Potrošniki smo sicer na nek način jezni, ko ugotavljamo, da nas tri mesece prej opominjajo na to, da bomo morali na veliko zapravljati.

TrgovinA | Avtor: Profimedias Profimedias

Po drugi strani nas to vseeno pripravi, da je pred vrati božič in da moramo začeti varčevati za darila in pojedine, pravita strokovnjaka za marketing.

"Te stvari delujejo, čeprav nam gredo morda na živce. Gre za isto logiko kot pri oglasih za pralni prašek. Vsem gredo na živce, a ker so že več deset let isti, očitno učinkujejo. Tisti, ki se je v oglasnem bloku najglasnejši, tistega se pac prej spomniš," dodaja Bagola.

Tudi novoletna okrasitev prestolnice letos prej kot prejšnja leta

Prav z namenom čim večjega izplena trgovcev bodo letos v prestolnici tudi novoletne lučke prižgali teden prej.

VEČ: Po Ljubljani so novoletno okrasitev začeli postavljati že v prvi polovici oktobra. 

Dolgoletni ljubljanski mestni svetnik in podžupan Jani Möderndorfer je denimo naš članek na Twitterju komentiral tako: "Že samo zaradi turistov in dodatnih finančnih sredstev, je smiselno da novoletna osvetlitev Ljubljano krasi prej kot običajno."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • marabunta 13:52 05.november 2015.

    če nimaš niti za kruh, ne pomaga niti cel vagon te šare, pa jo lahko razstavijo že meseca avgusta....kdor ima polne denarnice pa naj kar kupuje, denar se mora vrteti, pa makar za bedarije

  • edstark 21:39 03.november 2015.

    karkoli, pa če tudi je samo paket žvečilnih je pritisk!Mi v družini oddaljujejo od vsega kar je povezanega z materialnimi dobrinami ob praznikih in rojstnih dnevih.Voščimo si lepe praznike ali rosjtni dan, ter smo skupaj!<br ...prikaži več />Noja to da se nažremo ni potrebno dobesedno jemati. To predvsem pomeni, druženje in zabava BREZ daril.

  • prider 19:35 03.november 2015.

    In kaj imamo od tega, da se nabašemo do onemoglosti? Napet trebuh in poln želodec dva dni, ko gremo na stranišče in se izpraznemo? Važna je predvsem družba, prijeten pogovor, prijetno vzdušje.Če meni kdo podari darilo, pomeni, da se ...prikaži več me je spomnil in mi podaril kaj, kar cenim. In mu tega nisem dolžan vrniti - lahko sem v stiski z denarjem, ki ni tako zanemarljiv in redek razlog sploh sedaj v krizi.Enemu veliko pomeni družabna igra, drugemu knjiga, tretjemu vstopnica za koncert. No, tudi suha salama, pršut, potica so dobrine primerne za darilo.