Slovenija
8 ogledov

Božičnica spodnesla dogovor

Žurnal24 main
Pogajanja vodstva in predstavnikov sindikatov v jeseniškem Acroniju zaradi različnih mnenj sindikatov o višini božičnice niso prinesla dogovora.
 

Acroni

Ta čas je v njem 1566 zaposlenih. Naročil je le za 12 tisoč ton mesečno, kar je le slaba polovica načrtovanih. Dobičkek bo znašal okoli 20 milijonov evrov, prihodki pa 474 milijonov evrov. 40-urni delovni teden naj bi skrajšali za štiri ure in plače znižali za deset odstotkov ter s tem mesečno privarčevali 300 tisoč evrov.

Pogajanje so prekinili že pri točki o izplačilu božičnice, saj vodstvo Acronija ni našlo skupnega jezika s predstavniki omenjenega sindikata. "Sejo protestno zapuščamo. Predlagali smo izplačilo božičnice v višini 600 evrov v enem delu 24. decembra, vendar vodstvo tega ni sprejelo in je predlagalo izplačilo 400 evrov božičnice decembra, marca pa še 150 evrov. S tem se ne strinjamo in ne nameravamo popuščati," je povedal predsednik sindikata Neodvisnost Acroni Klemen Drobič. Poudaril je še, da se bodo o ukrepih uprave o skrajševanju delovnega časa in desetodstotnem znižanju plače pogovarjali šele, ko se bodo dogovorili o božičnici. "Ta čas ne pristajamo niti na krajši delovni čas niti na nižje plače," je dodal Drobič.

 
 

Togo stališče sindikata Neodvisnost nas je presenetilo, ker niso bili pripravljeni v ničemer nič popustiti.

Tibor Šimonka, predsednik uprave Slovenske industrije jekla

 
Skupni jezik z lastniki in upravo pa so našli predstavniki sindikata Skei Acroni, ki so pristali na ponujenih 550 evrov božičnice. "Dogovorili smo se vse in upajmo, da božičnica bo. Tudi o predlaganih ukrepih smo se delno že dogovorili, je pa tako, če dela ne bo, bomo morali marsikaj narediti, saj živimo z Acronijem. Nismo pa govorili o znižanju plače, osebno menim, da se ne bi smela znižati," je dejal predsednik sindikata Skei Acroni Marjan Žurman.

Odpuščanje ni izključeno
Neomajno stališče sindikata Neodvisnost je presenetilo glavnega direktorja Acronija Slavka Kanalca in predsednika uprave Slovenske industrije jekla Tiborja Šimonko, ki je dejal, da imajo zdaj težavo, ki je niso želeli. "Z naše strani smo pokazali pripravljenost in izboljšali petkove predloge. Žal je eden od sindikatov podprl naše predloge, drugi pa ne," je pojasnil Šimonka, o ukrepih pa dejal, da zanje potrebujejo soglasje obeh sindikatov. "Alternativa za racionalizacijo stroškov dela je lahko le odpuščanje. Ne želim groziti, saj bomo preverili še druge možnosti." Kanalec je ob tem dodal, da bi ukrep lahko začeli izvajati prvega januarja, z njim naj bi mesečno privarčevali 300 tisoč evrov. O božičnici pa: "Jasno je, da mora biti izplačana pred božičem in ljudje bodo morali razumeti, kdo je za in kdo proti dogovoru." 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.