Slovenija
17 ogledov

Bralci: Da, imejmo spet tolar!

TOLAR Boštjan Tacol
Zadnje dni se zdi vse verjetnejši scenarij, da se bodo Grki v kratkem poslovili od evra in spet uvedli drahmo. Če bi se v Sloveniji zdaj pokazala priložnost za uvedbo tolarja, bi takšno odločitev podprla več kot polovica naših bralcev.

Za ponovno uvedbo tolarja bi tako bilo 55 odstotkov bralcev zurnala24.si, 45 odstotkov bralcev pa bi bilo proti, kažejo podatki ankete na našem portalu, ki je bila objavljena v ponedeljek zvečer. Nanjo je odgovorilo 628 bralcev.

Vprašanje o opustitvi evra smo zastavili v luči številnih špekulacij in ugibanj v zadnjih dneh glede grškega izstopa iz evroobmočja. Konec tedna je o tem med drugim odkrito razmišljal Nobelov nagrajenec za ekonomijo Paul Krugman. Napovedal je, da bo Grčija opustila evro prihodnji mesec.

Za slovenske davkoplačevalce to ne bi bila dobra novica, saj bodo Grki v tem primeru prenehali odplačevati dolgove do vseh upnikov, tudi do javnih kreditorjev, med katerimi je tudi Slovenija, napoveduje ekonomist Mojmir Mrak. Njegov kolega Bernard Brščič pa ugotavlja:

"Zapravili smo 400 milijonov evrov, ki jih je Slovenija posodila Grčiji. Bivši finančni mister Franc Križanič je zatrjeval, da je bil to super posel, zdaj pa bo treba posojilo odpisati v celoti."

anketa | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ekonomisti ob tem opozarjajo, da bo morebiten izstop Grčije iz evroobmočja povzročil "potres velikih razsežnosti".

Na vrsto bi lahko prišle Španija, Italija in Portugalska.

Dobra stran, predvsem na kratki rok, uvedbe grške drahme bi bila ta, da bi bile zaradi devalvacije nove grške valute počitnice v tej južnoevropski državi poceni.

Komentarjev 23
  • bojovi 12:36 16.maj 2012.

    JJ da bi nekaj naredi, ja to pa bomo doživeli.

  • bojovi 12:35 16.maj 2012.

    @furry raje nehaj, slovenija je bila v času Juge najmodernejša najbolj napredna država v jugoslaviji. po letu 2004 pa je postala skoraj najrevnejša država v EU. To je dejstvo pa si razlagaj kakor hočeš, pa vprašaj kogarkoli samo domobranci z ...prikaži več lažjo ti bodo rekli drugače.

  • bojovi 12:30 16.maj 2012.

    A pa se ti zavedaš če gremo na tolar se nič ne spremeni, sladoled kepica bo 500SIT, cene se bi dale edino možno spremeniti če Slovenija čisto izstopi iz EU, prej Tolar, Euro vse je isto če se cene ne spremenijo.