Slovenija
12613 ogledov

Bralka ne more verjeti: "Urejali so strugo, na okolico pa pozabili?"

Neurejena struga Malega grabna bralka
Bralka ni mogla verjeti svojim očem, ko se je sprehajala ob Malem Grabnu.

Na nas se je obrnila razočarana bralka, ki pravi, da bi po urejanju strug Malega Grabna pričakovala boljšo ureditev okolice. Preverili smo, kdo je pristojen za urejanje strug in okolice in kakšna je običajna praksa urejanja okolice strug oz. pritokov. Urejanje protipoplavne zaščite v Ljubljani traja že vrsto let, s tem pa so oblasti želele doseči, da se ne bi ponovile poplave, kot smo jim bili priča v letih 2010 in 2014.

Neurejena struga Malega grabna | Avtor: bralka bralka

Ena od težav ljubljanskega zahodnega območja je v preteklosti bila slabo urejena struga Gradaščice, država in občina pa sta z urejanjem teh vodotokov naredili velik posel v boju proti poplavam. A ob poglabljanju strug, urejanju pritokov in kanalov, pa se je nekje zataknilo. Vsaj kar se estetike tiče.  Tako nas je bralka s fotografijami opozorila na neurejena bregova struge Malega Grabna. "Urejali so strugo, na okolico pa pozabili?" se sprašuje. 

Za urejanje strug je pristojna Direkcija Republike Slovenije za vode, kjer so nam pojasnili, zakaj je prišlo do takšnega razdejanja brežine in dela struge. "Priložene fotografije prikazujejo del Malega Grabna, ki je bil urejen spomladi letos, prav tako so bile urejene in zasajene brežine. Žal pa so brežine uničile avgustovske poplave, saj koreninski sistem rastlin še ni bil razvit do te mere, da bi stabiliziral sonaravno ureditev brežin," so posebej za nas uvodoma pojasnili na Direkciji RS za vode. "Odsek je še predmet gradnje in izvajalec ga bo saniral," so še obljubili.

Kot so še sporočili, so ne glede na to, da so poplave na tem odseku povzročile nekaj škode sonaravnim ureditvam, že izvedeni protipoplavni ukrepi preprečili poplave na JZ delu Ljubljane ob avgustovskih hudih poplavah, ki so prizadele velik del Slovenije.

"Mali Graben je pred pričetkom del prevajal zgolj cca. 90 m3/s. Projektiran in z izvedbo omogočen pretok na tem delu je sedaj 160 m3/s. Ob najvišjem pretoku Gradaščice je bil izmerjen pretok ravno toliko, kot je bil projektiran, vendar do prelivanja na urbane površine ni prišlo," so zaključili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • rd2dmk2 21:38 30.oktober 2023.

    hm.. če veje drevesa iz sosedove parcele štrlijo na mojo parcelo jih lahko porežem ali ne. lahko. pa da jih bom še odvažal ?ne, se mi ne da, jih bom vrgel sosedu, ki lenuhari , pa naj jih sam pospravi ...prikaži več vsaj, če jih noče že porezat. za veje ki segajo na javno površino je celo kazen, če se sam ne potrudiš. in tukaj ob vodi je menda enako. sicer se neki vodno gospodarska skupnost lahko pridušao sečnji zdravih dreves in kmetisko gozdarska skupnost da se ne sme uničevati zelenja zaradi gnezdenja

  • HayekF 20:28 30.oktober 2023.

    Pri nas isto, počistijo drevje in grmačje ob potokih, pa ga odvržejo na travnik, da se ta zarašča. Naj opravijo delo do konca.

  • Avatar Firefly
    Firefly 18:10 30.oktober 2023.

    Verjamem, vsi bi imeli urejeno,najbolj pa cvilijo tisti, kateri bi radi, da jim to drugi uredijo