Slovenija
12960 ogledov

Brane Gregorčič in Janez Polajnar: Podrobnejša napoved glede vetroloma in poplav

Močan veter
Pričakovati je vetrolome, izpade električne energije in neprevoznost cest. Drava grozi prek sto objektom.

Agencija za okolje je pripravila posebno tiskovno konferenco zaradi že napovedanega vetroloma večjih razsežnosti v zahodni in osrednji Sloveniji, povišanega vodostaja reke Drave ter gladine morja v naslednjih urah. 

"Hitrosti vetra znajo marsikje doseči in preseči 110 kilometrov na uro, kar je neobičajna hitrost za naše podnebne razmere. Poleg tega je smer, iz katere bo pihal veter, t. j. iz južne, jugovzhodne smeri, tudi razmeroma redka, čeprav je ob lanskem vetrolomu veter pihal iz podobne smeri," je na tiskovni konferenci povedal meteorolog Brane Gregorčič. Vetrovi bodo najmočnejši v času med 18. uro in 22. uro zvečer, najhuje bo okoli 21. ure.

Najmočnejši sunki bodo na Primorskem, Notranjskem in delu Gorenjske. Po nižinah bodo lahko marsikje dosegli hitrosti od 90 do 110 kilometrov na uro, v višjih legah pod gozdno mejo pa krajevno do 140 kilometrov na uro.

Rdeči alarm ni pretiran

Najvišjo stopnjo opozorila so izdale tudi sosednje pokrajine, na Hrvaškem, v Furlaniji Julijski Krajini ter na zahodu Koroške. "Takšno situacijo imamo enkrat, morda dvakrat letno," je o resnosti rdečega alarma zaradi vetra povedal Gregorčič. "Opozorilo glede na pričakovane vrednosti sunkov vetra ni pretirano. Pričakovati je vetrolome, izpade električne energije in neprevoznost nekaterih cest."

Veter bo predvidoma jutri dopoldan že oslabel, sunki bodo ponekod še dosegli hitrost med 50 in 70 kilometri na uro.

Opozorilo Arsa | Avtor: Arso Arso

Intenzivirale se bodo tudi padavine. "Možne so nevihte, nalivi, lahko pride do dodatnega porasta hudourniških vodotokov,"  še razlaga Gregorčič. "A najbolj nas skrbi veter, čeprav ne gre izključiti težav zaradi obilnih padavin."

Visoka plima, Drava lahko ogrozi 107 objektov

Veter se bo krepil tudi na obali, kar bo poleg visokega plimovanja povzročalo višje valove. "Obstaja možnost, da se bo gladina morja dvignila več kot za 30 centimetrov," je pojasnil hidrolog Janez Polajnar. "Lahko se zgodi podobna plima, kot je bila 6. decembra 2008."

Zaradi naraščanja rek in poplavljanja meteornih voda lahko ponekod pride do manjših razlitij, najbolj zaskrbljujoče pa je naraščanje reke Drave zaradi obilnih padavin na avstrijskem Koroškem. "Na meji s Slovenijo pričakujemo v noči na torek pretok okoli 1700 kubičnih metrov na sekundo," je razložil Polajnar. "Največji pritok pa bo jutri med 13. in 15. uro, ko lahko pri Dravogradu doseže pretok celo med 1900  in 2100 kubičnih metrov na sekundo, kar je druga najvišja vrednost v zadnjih 90-ih letih." V tem primeru bo ogroženih okoli 107 objektov, večina v okolici Maribora in Ptuja. 

Narasla Drava na Ptuju | Avtor: Prostovoljno gasilsko društvo Ptuj Prostovoljno gasilsko društvo Ptuj

Vremenska napoved do konca tedna

Vremenoslovci sicer za danes napovedujejo večinoma oblačno vreme, padavine se bodo dopoldne od juga znova okrepile in razširile nad večji del države. 

"Popoldne in zvečer bo tudi grmelo, padavine bodo najmočnejše v zahodni, južni in osrednji Sloveniji," pišejo pri Arsu. "Predvsem zvečer in noči na torek bodo pogosti tudi nalivi. Veter se bo popoldne spet krepil, najmočnejši bo zvečer in v noči na torek. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 22 stopinj Celzija."

Jutri zjutraj bo dež v osrednjih in vzhodnih krajih ponehal, delno se bo zjasnilo. "Na zahodu bo še pretežno oblačno z občasnim dežjem," napovedujejo pri Arsu. "Meja sneženja se bo na območju Julijskih Alp spustila do nadmorske višine okoli 1500 m. Še bo pihal okrepljen jugozahodni veter, ki bo do večera oslabel. Jutranje temperature bodo od 6 do 12, ob morju 14, najvišje dnevne na severozahodu države okoli 9, drugod od 12 do 18 stopinj Celzija."

OPOZORILO AGENCIJE
Deževje bo v zahodni, osrednji in južni Sloveniji trajalo do torka zjutraj. Še se bodo pojavljali krajevno močni in dolgotrajni nalivi. V torek čez dan večje količine padavin pričakujemo le še na severozahodu.
Najmočnejši veter pričakujemo danes zvečer in v prvem delu noči na torek. Predvsem na Primorskem, Notranjskem in v alpskih dolinah bo velika nevarnost vetroloma.

Močan veter | Avtor: Profimedia Profimedia

V sredo bo deloma jasno, zjutraj bo po nižinah nekaj megle ali nizke oblačnosti. 

"Ciklonsko območje nad zahodnim in severnim Sredozemljem se še poglablja," razlagajo pri Arsu. "Hladna fronta bo v noči na torek prešla Slovenijo. Pred njo z močnim južnim vetrom priteka k nam topel in zelo vlažen zrak."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

V četrtek bo v zahodni Sloveniji spet pričelo deževati, v noči na petek pa se bodo padavine prehodno razširile nad večji del Slovenije. Tudi v naslednjih dneh bo prevladovalo oblačno in razmeroma toplo vreme, predvsem na zahodu bo občasno lahko tudi deževalo.

vremenska napoved zima Accuweather Svet Objavili dolgoročno vremensko napoved za zimo vremenska napoved zima Slovenija Zakaj ne moremo zaupati Accuwether, da bomo imeli milo zimo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.