Slovenija
61284 ogledov

Brane Gregorčič: Zelo verjetno nas čaka taka pomlad

Brane Gregorčič Saša Despot Brane Gregorčič
Kakšne pošiljke snega kljub temu ni mogoče povsem izključiti, pravi meteorolog.

Z marcem vstopamo v meteorološko pomlad, ki bo sledila nadpovprečno topli zimi. Kot je za STA pojasnil meteorolog Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje (Arso), podatki zaenkrat nakazujejo nadaljevanje za ta čas pretoplega vremena, ni pa izključena ohladitev sredi prihodnjega tedna.

"Zima, ki se izteka, je bila zelo topla. Uvrstila se bo prav na vrh oziroma med vsaj tri najtoplejše zime v zgodovini meritev. Ni nujno, da se bo toplo obdobje nadaljevalo še naslednje tri mesece, ni pa to tudi niti izključeno," je pojasnil meteorolog.

Trenutne napovedi po njegovih besedah kažejo, da bo vsaj v začetku meteorološke pomladi vreme še naprej precej oblačno in za ta čas pretoplo. "Se pa nakazuje možnost ohladitve nekje od sredine prihodnjega tedna naprej, tako da so napovedi še zelo spremenljive in s tem nezanesljive," je dodal.

Verjetnost, da bo pomlad tako kot meteorološka zima nadpovprečno topla, je precej večja, kot da bo hladna. "V zadnjih 12 mesecih smo zabeležili že veliko rekordno toplih mesecev. Zelo topla sta bila september in oktober, letošnji februar bo verjetno najtoplejši februar v zgodovini meritev. Tako so tudi verjetnosti za razvoj vremena v pomladi bolj v smer nadpovprečno toplega vremena," je še povedal Gregorčič.

Kakšne pošiljke snega kljub temu ni mogoče povsem izključiti. "Tudi če so daljša topla obdobja, jih lahko prekinejo vsaj krajši prodori hladnega zraka, tako kot se je to zgodilo letos januarja, ko je bil en konec tedna zelo zimski s precej svežega snega," je pojasnil meteorolog.

Lahko pride tudi do pozebe. "Glede na to, da je zdaj bilo daljše toplo obdobje in da ga ne bo prav hitro konec, se bo verjetno narava prebudila dokaj zgodaj, potem pa je lahko povečana nevarnost za kakšno pomladansko pozebo konec marca ali v prvi polovici aprila, če pride do prodora hladnejšega zraka od severa. Tega zdaj ni možno vnaprej napovedati," je dodal Gregorčič.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 6
  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 19:15 01.marec 2024.

    Ob normalnih razmerah bo vreme vplivalo na razmere vse do nižin...Ob ekstremnih pogojih pa še niže...V rudniku Velenje imajo oranžni alarm..

  • Kmodri_ 16:42 01.marec 2024.

    Sonce bo zašlo in naslednji dan spet vzšlo...

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 12:29 01.marec 2024.

    Zelo verjetno da bo padal dež in da bo sijalo sonce.