Slovenija
55584 ogledov

Vremenoslovci s svarilom: To bi nas lahko doseglo iz severovzhoda

zmrzal Shutterstock
Upajmo, da se bomo temu vendarle izognili ...

Ponoči bo oblačno, proti jutru pa bo od juga pričelo deževati. Oblačno bo in deževno, šele popoldan bo dež od juga slabel in do večera povečini ponehal, napovedujejo na Agenciji RS za okolje. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 9, ob morju 12, najvišje dnevne od 6 do 12, na Primorskem okoli 14 °C.

Napoved | Avtor: Arso Arso
Tudi v soboto in nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno, predvsem v zahodnih in južnih krajih bo občasno rahlo deževalo.

Trenutno je nad južnim in osrednjim Sredozemljem ciklonsko območje, zato od juga doteka k nam razmeroma topel in vlažen zrak. "V ponedeljek se bo ciklonsko območje prek srednje Italije pomikalo proti južnemu Balkanu in bo na vreme pri nas vplivalo le s svojim obrobjem. V torek in sredo se bo nad jugozahodno in srednjo Evropo prehodno okrepilo območje visokega zračnega tlaka," napovedujejo na Arsu.

V torek in sredo bo več jasnine na Primorskem, kjer bo pihala šibka burja, drugod pa bo deloma jasno s kakšno kratkotrajno ploho. Jutra bodo malo hladnejša, najvišje temperature bodo večinoma med 10 in 15 °C.

Ohladitev v drugi polovici naslednjega tedna?

Za drugo polovico naslednjega tedna je vremenska napoved po besedah vremenoslovcev Arsa še nezanesljiva, "verjetno pa se bo nekoliko ohladilo".

Medtem pa na portalu Neurje.si pravijo, da model "ECMWF za prihodnji četrtek nakazuje kavelj hladnejšega zraka, ki nas bi lahko dosegel iz severovzhoda".

Čeprav gre za prikaz temperature na 1500 metrih, pa lahko po nižinah ponekod pričakujemo tudi temperature pod ničlo, pojasnjujejo. "Definitivno bo v prihodnjih dneh vredno spremljati te karte (kar bomo tudi objavili), saj obstaja možnost spomladanske pozebe - marsikje je sadno drevje že v fazi cvetenja, če pa še ni, pa lahko v roku enega tedna ob teh temperaturah pričakujemo dodatno odpiranje cvetov," pišejo.

Kot razložijo, njihovi modeli zaenkrat nakazujejo temperaturo okoli ničle, drugi pa zmrzal in temperaturo med -2 in -4°C. Tudi na portalu Neurje.si pa pravijo, da je morebiten dogodek še precej oddaljen, zato bo treba spremljati vremensko napoved.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:44 01.marec 2024.

    Lahko bi,mogoče,je še predaleč...matr ste kot vedeževalci!!!

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 19:50 29.februar 2024.

    A niste napovedali tone puščavskega peska v Sloveniji za te dni ? Kako si sploh upate pisati takšne slogarske novice.

  • Avatar NickMason
    NickMason 17:57 29.februar 2024.

    Nekaj pa bo,čeprav bi moral biti zdaj po napovedih sonce sneg in puščavski prah