Slovenija
123967 ogledov

Brane Gregorčič: Takšno poletje lahko pričakujete

Brane Gregorčič Boštjan Tacol
Ledeni možje ne bodo prinesli pozebe, napovedi vremena za poletje pa kažejo na vroče poletje z več neurji kot lani.

"To so modrosti iz preteklih stoletij, se pa zdaj bolj splača spremljati meteorološke modele. Ledeni možje, naj bi bili zadnja grožnja pozebe, a letos ne bo tako hladno. V maju je navadno en prodor polarnega zraka, ki naj bi časovno sovpadal z godovi teh ledenih mož, v aprilu pa dva," je na dogodku Zavarovalnice Triglav o vremenskih esktremih o ledenih možeh povedal Branko Gregorčič, meteorolog Agencije Republike Slovenije za okolje. Ledeni možje Pankacij, Bonifacij in Servacij godujejo 12., 13. in 14. maja, sledi pa god svete Zofije, po ljudsko polulane Zofke, saj naj bi na ta dan pogosto deževalo, če ne bi, pa naj bi to napovedovalo klavrno poletje. 

 

Obeta se poletje z več neurji kot lani 

Po trenutnih napovedih kaže, da poletje ne bo tako sušno kot lani, bo pa več neurij. "Majske napovedi evropskega centra v primerjavi z lani so nekoliko bolj optimistične, hude suše ne napovedujejo, lanske napovedi so to napovedale, uresničilo se je še bolj zaostreno. S tega vidika smo lahko bolj optimistični, temperature pa bodo visoke, spet bo verjetno poletje z vročinskimi valovi. Pred 50 leti je bil eden ali dva, zdaj so trije ali štirje, včasih celo pet, zaloge vode v gorah v obliki snega so nekoliko boljše kot lani. Ob nadpovprečno visokih temperaturah in padavinah pa ne gre brez neurij, zelo verjetno jih bo več kot lani, če bo več padavin," je še povedal Gregorčič in dodal, da se prav poleti povprečna temperatura pri nas zvišuje precej bolj kot v drugih letnih časih. "Začelo se je sredi 80-ih let, trend je bolj strm kot pol stopinje na deset let, leto 2003 je bilo rekordno vroče, lani smo bili zelo blizu rekordu," je povedal. 

"Ker so zime toplejše in pomladi zgodnejše, je rastlinje prej tako razvito, da je občutljivo na pozebo. Letos s pozebo ni bilo tako hudo, ker so bili prodori polarnega zraka aprilu zelo zgodaj in prej ni bilo preveč toplih obdobij. Pričakujemo upadanje količine padavin v poletnih mesecih, povečevanje osončenja, zime pa bodo toplejše z več padavinami. Poletja bodo še naprej vroča, ne vsako leto enako sušna, pogostost suš in vročinskih valov pa se bo najbrž še naprej povečevala, pozimi bo večja možnost za poplave," je še povedal Gregorčič. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar kbm
    kbm 16:05 12.maj 2023.

    Edino kar vam verjamem je, da vreme bo.

  • emir12345 13:23 10.maj 2023.

    Kaj ce bi probali za jutri pravilno napovedat,a za poletje bomo se malo pocakali

  • sandi76 09:24 10.maj 2023.

    Zanimivo, včasih imam občutek, da z vsemi poplavami tehnologije, meritev, instrumentov, satelitov itd. napovedi še bolj sekajo mimo. Kiksnejo napoved za naslednji dan, ampak še kar naprej pa napovedujejo vreme celo po urah :)