Slovenija
12 ogledov

Bratje v politiki, pivu in medijih

Žurnal24 main
V SLS se začenja nova doba. Po bratih Podobnik stranko prevzema Bojan Šrot, širši javnosti znan kot uspešen župan in brat Boška, predsednika uprave Pivovarne Laško.

Pivovarna Laško sestavlja eno od najmočnejših gospodarskih jeder v državi. Zapletena mreža lastniških operacij je povzročila koncentracije kapitala v družbah, povezanih s pivovarno, ki obvladujejo industrijo pijač (Union, Fructal, Radenska), največje tiskane medije (Delo, Veer) in največjo trgovsko skupino v državi Mercator. V mrežo medijev je vključen tudi brat Srečko, ki je z Boškom lastnik osrednjih lokalnih medijev v Celju – Novega tednika in Radia Celje.

Šrot pride, Janša gre?
Šrotov prihod je zelo zaskrbel Janšo: Boška Šrota je obtožil, da ima lansko izkaznico SD in da ˝je Pivovarna Laško lastnik trgovske verige, ki draži cene in s tem povzroča inflacijo˝. Janša ne dopušča dvoma, da Šrotov prihod na čelo SLS razume kot vstop kapitalsko močne družine (s katero je v sporu od ˝prestopa˝ Andrijane Kosem Starina) v politiko. Kar realno pomeni tudi zmanjšanje moči SDS in Janše, čeprav Bojan Šrot zagotavlja, da SLS ostaja v sedanji koaliciji in “zanesljiv partner vlade”. Toda jasno je, da slovenska desna sredina odslej ne bo ve enaka in da so tekmeci upravičeno zaskrbljeni.

Urbano proti podeželju

Lahko prihod Šrota (na sliki desno) zamaja vladno koalcijo? © BOBO

 
SLS je sicer sodelovala v skoraj vseh dosedanjih vladah. Uspeha iz leta 1996, ko je stranka z Marjanom Podobnikom dosegla ve kot 16 odstotkov volilnih glasov, pa ni več ponovila. Zadnje raziskave ji že nekaj časa kažejo slabo: podpora se vrti okrog štirih odstotkov.

Šrot spada v štajerski županski lobi SLS in predstavlja urbani del stranke. Pred časom je zato Ciril Smrkolj izjavil, da SLS ne potrebuje “Tonyja Blaira”. Če bi se na kongresu Šrot pomeril s Podobnikom, ki je z umikom preprečil razkol v SLS, bi bil rezultat tesen. Tako pa je prvi kot edini kandidat že zmagovalec in bo v burnih političnih asih na novo krojil podobo stranke.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.