Slovenija
21 ogledov

Bratovščina svetega Martina

Bratovščina svetega Martina je odprta za vse domoljube in ljubitelje vina, pred Žurnal24 main
Vinski bratje. Za cilj so si zadali izvedbo nacionalnega vinskega festivala.

Na dan svetega Martina so v Medani ustanovili bratovščino svetega Martina z namenom izboljšanja kulture uživanja vina in promocije slovenske vinske stvarnosti ter tradicije doma in na tujem.

Trenutno šteje okrog 60 članov različnih profilov in starosti z novogoriškega območja, od tega okrog 20 briških vinarjev, ki jih druži prepričanje, da lahko postane slovensko vinarstvo ena od nosilnih vsebin promocije domovine v tujini. Zato si prizadevajo za izvedbo en teden trajajočega nacionalnega vinskega festivala v novembru, začenši s prihodnjim letom. Vrhunec dogajanja bi bil na dan svetega Martina, posebnost festivala pa bi bila v tem, da bi se večina dejavnosti dogajala pri proizvajalcih, prireditveni prostor pa bi bila Slovenija od Goriških Brd prek Vipavske doline in Dolenjske do Bizeljskega, od slovenske Istre prek Krasa in Štajerske do Haloz.

Nadgradnja martinovanja
"Vinski festival niso le sanje, to je zgolj vsebinska in organizacijska nadgradnja martinovanja, kot ga poznamo danes. Je tudi nadgraditev naše bogate vinske tradicije in nacionalnega izročila, ki se vina dotika celo v državni himni in ki nam je ohranilo najstarejšo vinsko trto na svetu," so ob ustanovitvi izjavili člani bratovščine, ki verjamejo, da bi lahko tak dogodek mirne vesti poimenovali največji vinski festival na svetu.

V začetku prihodnjega leta načrtujejo javno tribuno, na kateri bodo vsem pristojnim institucijam predstavili idejo, ki bi po njihovem mnenju povečala prepoznavnost Slovenije in prinesla tudi marsikatero delovno mesto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.