Slovenija
13 ogledov

Bratuškova bi jim zaprla vrata komisije

vojaška vaja Saša Despot
Zavezništvo Alenke Bratušek bi obsojenim prepovedalo nadzor nad policijo in ostalimi preiskovalci.

Poslanci Zavezništva Alenke Bratušek (ZaAB) so pripravili spremembe zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb, s katerimi želimo poslancem, ki so obsojeni ali zoper njih potekajo kazenski postopki, onemogočiti, da bi opravljali nadzor nad organi pregona.

"Zdi se nam neprimerno, nemoralno in neetično, da bi bil lahko član komisije poslanec, ki je sam deležen takšnih ukrepov," poudarjajo v ZaAB.

Kadarkoli lahko pokličejo na policijo

Poslanci komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb namreč lahko kadarkoli od policije zahtevajo tudi podatke o nadzorovanih ukrepih, ki še niso zaključeni.

"Po nedavnih zapletih v zvezi z ustanovitvijo komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb, je poslanska skupina ZaAB v zakonodajni postopek vložila predlog sprememb zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb. Komisijo je po naši oceni potrebno ustanoviti čimprej, saj predstavlja pomembno obliko civilnega nadzora nad zelo občutljivim področjem delovanja teh služb, njeno delovanje ali celo ustanovitev pa ne sme biti talec drugih notranje-političnih tem," poudarjajo v ZaAB.

V ZaAB predlagajo tudi, da bi se odslej glasovalo o vsakem kandidatu za člana te komisije posebej, saj je trenutno mogoče le glasovanje o listi kandidatov v celoti.

Sestavili bodo nov seznam

Državni zbor (DZ) je sicer minuli teden zavrnil sklep o ustanovitvi omenjene komisije. Večina poslancev se namreč ni strinjala s tem, da bi bil član komisije tudi poslanec, obsojeni predsednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, ki trenutno prestaja dveletno zaporno kazen na Dobu.

Vodje poslanskih skupin, podpredsednika DZ ter predstavnika narodnih skupnosti pa so se na  posvetu pri predsedniku DZ Milanu Brglezu odločili, da bodo posamezne poslanske skupine znova sestavile seznam poslancev, ki jih predlagajo v to komisijo. DZ bo o tem nato glasoval na prihodnji, verjetno izredni seji.

Komentarjev 4
  • sintesi 06:07 08.september 2014.

    dober predlog ZaAB, pa še velika verjetnost obstaja da ga bo bratuškova v prihodnosti lahko sama preizkusila v praksi....morda pa je njeno mesto komisarke res povezano s prodajo brnika nemcem

  • Lavdan 20:06 03.september 2014.

    Zadnji čas, saj če bi šlo tako naprej, bi kmalu zaporniki čuvali paznike. In še nekaj bi morali narediti. Vsakega pravnomočno obsojenega bi morali tisti trenutek tudi zapreti, ne pa jih potem iskati po svetu.

  • Johan Spohan 19:27 03.september 2014.

    Ta je pa najboljša. Milanček o pameti! Milančka je pamet srečala pri dvajsetih se obrnila in še danes teče stran.