Slovenija
11 ogledov

Bratuškova in Janša imata uro časa

Državni zbor Anže Petkovšek
Kolegij predsednika državnega zbora je sklenil, da se bo izredna seja, na kateri bodo poslanci obravnavali nezaupnico vladi, začela jutri ob 10. uri.

Na njej bodo najprej glasovali o kandidatu za predsednika državnega zbora Janku Vebru, nato pa se obeta daljša razprava, ki se bo z glasovanjem o kandidatki za mandatarko Alenki Bratušek verjetno končala šele pozno zvečer.

Prva beseda predlagatelju nezaupnice

Po današnjem sklepu kolegija bo poslanke in poslance uvodoma nagovoril predlagatelj nezaupnice, pod katero se je prvi podpisal vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer. Sledila bo predstavitev kandidatke za mandatarko Bratuškove in nagovor dosedanjega premiera Janeza Janše.

Predlagatelj bo imel za uvodni nagovor na voljo 15 minut časa, Bratuškova in Janša pa po eno uro. Pozneje, v okviru razprave, in ob koncu izredne seje pa bodo vsi trije imeli še po eno uro časa za pojasnjevanje svojih stališč.

Dodatnih ur Janši niso odobrili

Razpravi o času, namenjenem posameznim govornikom, so člani kolegija danes namenili tudi največ časa. V vladi so namreč predlagali, da bi imel premier Janša na voljo dve uri na začetku razprave ter dve uri med in ob koncu razprave, a takšnega predloga kolegij ni potrdil.

Podporo nezaupnici so že napovedali v SD, DL in DeSUS. Poslanci SLS bodo razen Franca Pukšiča podprli nezaupnico vladi, ker v vsakem primeru prej ali slej pričakujejo predčasne volitve. Pukšič pa bi jo podprl, če bi kandidatka za mandatarko Alenka Bratušek v svojem programu navedla tudi datum predčasnih volitev. Noben poslanec SLS pa ne bo podprl Janka Vebra iz SD za predsednika DZ.

Komentarjev 9
  • dragec 14:13 26.februar 2013.

    Klinček, spet nisi razumel bistvo, stari novi - novi- stari obrazi. Jaz sem levi fašist iz ulice, protestnik in bi res videl nove leve fašiste, ne tiste iz parlamenta (to bo spet ena rotacija istih obrazov)

  • feferon 13:20 26.februar 2013.

    Leve fašiste pozna samo pleško, ker nikjer na svetu še niso slišali zanje.

  • klincek 13:19 26.februar 2013.

    nova koalicija nesposobnežev,vebrom na čelu