Slovenija
20 ogledov

Bratuškova: "Janša naj se ne igra z usodo Slovenije"

Erjavec in Pusićeva Sanjin Strukic/PIXSELL
Zaradi politične krize bi po mnenju evropskega poslanca pripravo memoranduma za zagovor pred arbitražnim sodiščem morali odložiti. Vlada je odločila, da memoranduma ne potrdi, a Janša kljub temu meni, da ni razlogov za odlog.

Vlada niti na današnji seji ni potrdila memoranduma za arbitražo o meji s Hrvaško. Kot je po seji pojasnil premier Janez Janša, vlada predlaga, da DZ na izredni zaprti seji, če je mogoče, do 4. februarja, obravnava izhodišča za memorandum in sam memorandum ter se odloči o tem, kakšno besedilo bo nato Slovenija poslala arbitražnemu sodišču.

Ne predlog B, predlog A z dopolnitvami

Potrdil je, da je vlada obravnavala dva predloga predmeta spora za arbitražo. Menila je, da t.i. predloga B "zaradi vsebinskih, pa tudi časovnih zadržkov", ni možno implementirati v memorandum, zato je predlagala malenkostne dopolnitve predloga A, ki ga je pripravila strokovna skupina.

DZ naj bi se po Janševih besedah zdaj odločal "med osnovno varianto in minimalno dopolnjeno varianto in to v rokih, ki bodo to minimalno korekcijo omogočili tehnično in časovno". Janša sicer ne pričakuje velikih težav ob odločanju v DZ in meni, da odložitev roka za oddajo memoranduma ne bo potrebna.

Kot je dodal Janša, se je vlada za napotitev zadeve na DZ odločila zaradi problema "povsem formalne narave, glede na sklepe, ki jih je sprejel DZ". Ta je namreč leta 2009 v zvezi z arbitražo sprejel sklep o zaščiti slovenskih interesov, vlada kot izvršilna oblast pa "ne more iti" čez tovrsten sklep DZ.

Dodal je še, je vlada danes prvič obravnavala celoten memorandum Slovenije za zagovor pred arbitražnim sodišče, pred tem pa je imela v obravnavi le poročilo skupine, ki pripravlja zagovor.

Na vprašanje, ali bi morali pripravo memoranduma za zagovor pred arbitražnim sodiščem odložiti, kot je to predlagal evropski poslanec, Lojze Peterle (ELS/NSi), pa je odgovoril, da to ne bo potrebno. "Potreben bo še kakšen kompromis, ni pa to misija nemogoče," je povedal.

Peterle je namreč v pismu predsedniku države Borutu Pahorju, predsedniku vlade Janezu Janši in podpredsedniku državnega zbora Jakobu Presečniku zapisal, da bi bilo potrebno pripravo memoranduma za zagovor pred arbitražnim sodiščem odložiti.

"Usoda vlade je negotova"

Kot poudarja Peterle, o zelo resnem in občutljivem vprašanju razpravljamo in odločamo v času razpadanja koalicije, ko je minister za zunanje zadeve že napovedal svoj odstop, usoda vlade pa je negotova. „V takšnih okoliščinah je izredno težko in politično tvegano zaključiti proces priprave memoranduma, ki je za prihodnost Slovenije izjemnega pomena, saj gre za razpolaganje z državnim teritorijem, torej z našo (teritorialno) suverenostjo,“ meni Peterle, ki zato predlaga, da glede na aktualne politične razmere v državi, vlada tribunal zaprosi za nekaj mesečni odlog posredovanja memoranduma.

Kot podlago za takšno prošnjo Peterle navaja pravila arbitražnega sodišča, ki določajo, da "lahko tribunal določi daljši časovni rok, če odloči, da je podaljšanje utemeljeno."

Presečnik: Pismo je napisano z dobrimi nameni

Na Peterletovo pismo se je odzval Presečnik, ki je preprian, da je pismo napisano z dobrimi nameni, da Slovenija pride s tem materialom do konsenza v državi. "Menim pa, da mora država svoj del domače naloge opraviti v roku in je potrebno napeti vse napore za to, da pravi čas damo svoj del tega gradiva," je poudaril v odgovoru na novinarsko vprašanje.

PS: Janša se igra z usodo Slovenije

Pozitivna Slovenija je danes premiera Janeza Janšo obtožila, da se igra z usodo Slovenije in ga pozvala naj naredi, kar mora narediti kot predsednik vlade. Vse kar bi morala vlada storiti je, da čim prej pošlje memorandum za arbitražo o meji s Hrvaško arbitražnemu sodišču, je na novinarski konferenci dejala predsedujoča PS Alenka BratušekKot je poudarila, so namreč memorandum pripravili svetovno znani odvetniki, parlamentarni odbor za zunanjo politiko pa ga je ocenil kot dobro pripravljenega.

Alenka Bratušek | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Vlada bi morala sedaj memorandum samo poslati v Haag, z zavlačevanjem pa se po oceni PS lahko zgodi dvoje - ali bo Slovenija zamudila rok 11. februarja in bo sodišče imelo samo argumente Hrvaške, ali pa bo poslala popravljen memorandum, "Slovenija pa ostane brez ekipe svetovno znanih odvetnikov", je dejala in izrazila upanje, da se tega zavedajo.

"Ključen interes Slovenije je in mora ostati, da ima naša država izhod na odprto morje in s tem ostane pomorska država", je poudarila. Pozvala je še premiera Janšo, da "naredi kar mora kot premier in da se ne igra z usodo celotne države".

Glede nekaterih trditev, da roki niso pomembni in da so že bili primeri, ko so jih odložili zaradi objektivnih okoliščin, je dejala, da "je rok določen" in da "imamo zaenkrat samo ta rok". Spomnila je še, da premier poudarja, da imamo polno operativno vlado, zato mora po njeni oceni v skladu s tem prevzeti odgovornost.

Komentarjev 4
  • franke 10:11 01.februar 2013.

    KAJ JE PETERLE TI SPET DREK NA MOŽGANE KAPLJA . KOT GLEDE OGLEJA IN ŠPANSKEGA SPORAZUMA. A SI LAHKO TIHO.

  • Pepe007 09:50 01.februar 2013.

    Kako bi bilo dobro, če bi ljudje znali pisati komentarje o temi, ne pa o tem, kar so jih učili na CK pred 20-imi leti.Kar se članka tiče: Hrvati se na arbitražo lepo pripravljajo, vendar ne debatirajo o vsaki ...prikaži več vejici javno. Po mojem bomo "dobili" precej manj kot javnost pričakuje.

  • prosti.strelec 09:44 01.februar 2013.

    Peterle je že v preteklosti naredil že preveč škode, cerkvi si vrnil kar ji pripada in kar ji ne pripada, ve se pa tudi kako se je zgodil španski kompromis zato naj že enkrat za vselej neha mešat drek v politiki.