Slovenija
16 ogledov

Bratuškova končala sestanek z Junckerjem

Bratuškova pri Junckerju Reševalni pas/Twitter
Na družbenih omrežjih se je dopoldne razširila spletna peticija, s katero zbirajo podpise zoper kandidaturo Alenke Bratušek za evropsko komisarko. Pozivi proti njeni kandidaturi se vrstijo. Sestanek z Junckerjem zaključen.

Predsednik prihodnje Evropske komisije Jean-Claud Juncker je Alenko Bratušek sprejel nekaj pred 19. uro. Pred pogovorom, ki je potekal v Junckerjevi pisarni v Bruslju, Bratuškova ni dajala izjav, po sestanku pa je dejala le: "Vse bo povedal gospod Juncker". Junckerjeva tiskovna predstavnica Natasha Bertaud je javnost o pogovorih obvestila preko twitterja ter objavila sliko s pogovora slovenske premierke v odhodu in prihodnjega šefa Evropske komisije. Ta po pogovoru z Bratuškovo izjav še ni dajal.

Juncker je danes začel opravljati pogovore s kandidati za evropske komisarje. Pred srečanjem z Bratuškovo je, kot je prek Twitterja sporočila Bertaudova, opravil pogovore s komisarskimi kandidati iz Latvije, Finske, Bolgarije in Nizozemske. Pogovori trajajo približno pol ure, kandidati pa se pri Junckerju vrstijo v enournih razmikih.

Podpisi proti kandidaturi

"Kandidatura Alenke Bratušek za evropsko komisarko predstavlja novo dno politične kulture na Slovenskem. Bratuškova je s svojim brezobzirnim politikantskim komolčarjenjem še enkrat več pokazala, da jo zanima zgolj lastna dobrobit, zato si nikakor ne zasluži, da bi bila imenovana na tako odgovorno funkcijo," izpostavljajo avtorji peticije na tej spletni povezavi.

Nadaljujejo, da njeno delo na slovenskem političnem prizorišču vzbuja vrsto dvomov v strokovne in tudi etične kompetence, ki so potrebne za opravljanje funkcije evropske komisarke.

"Medtem ko moramo preostali državljani in državljanke na lastnih plečih nositi posledice vrste neuspešnih ukrepov, ki nam jih je po nareku Bruslja vsilila Bratuškova kot predsednica Vlade, se ta sedaj ob podpori svojih botrov iz tujine umika v varno zavetje dobro plačane službe, za katero ni usposobljena," sklenejo avtorji in od vlade in premierja Mira Cerarja zahtevajo, da nemudoma sprožita vse potrebne postopke za sprejetje uradnega stališče glede nasprotovanja imenovanju Alenke Bratušek za evropsko komisarko in da predsednik vlade Miro Cerar s tem stališčem seznani predsednika Evropske komisije Jean-Claude Junckerja.

Peticijo je do 18.ure podprlo 466 podpisnikov.

Peterle: "Kandidati s seznama naj odstopijo"

Kandidature za komisarja je danes komentiral tudi Lojze Peterle, ki je prepričan, da bi morala biti komisarska kandidatura izraz nacionalnega interesa in slediti načelu proporcionalnosti.

"Glede na etična in moralna izhodišča mandatarja Cerarja bi od njega pričakoval najmanj dvoje: da bi z neprimerno večjo demokratično legitimnostjo, kot samokandidirana premierka v odhajanju, zahteval upoštevanje njegovega predloga, drugič, da bi med predlogi predlagal vsaj enega kandidata / kandidatko s pomladne strani. Vse drugo vodi v nove probleme zaupanja v slovensko in evropsko politiko, doma in v Evropskem parlamentu," izpostavlja Peterle.

Predlaga, da vsi dosedanji kandidati v dobro Slovenije in unije od kandidature odstopijo, da o kandidaturah zavzame stališče Odbor za evropske zadeve državnega zbora in da vlada po izvolitvi konča postopek predlaganja.

Želijo izredno sejo

SDS samokandidiranje še aktualne predsednice vlade Alenke Bratušek in predlaganje zunanjega ministra Karla Erjavca ter evropske poslanke Tanje Fajon za kandidate za evropske komisarje označuje za neprimerno. Prepričani so, da so v tej zgodbi osebni interesi postavljeni visoko nad interese države, tako doma kot v tujini, je povedal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko na današnji novinarski konferenci.

Na vprašanje, ali so v SDS o tej temi kaj govorili z Junckerjem, glede na to, da tako poslanci SDS kot Juncker delujejo v isti politični skupini, je Tanko dejal, da komunikacija poteka, a da Juncker kakšne velike izbire nima. "Prvi problem, ki ga ima, je ženska kvota," je dodal Tanko.

SDS bo v sredo vsem poslanskim skupinam v DZ poslala predlog, naj prispevajo podpise za sklic izredne seje, na kateri bi obravnavali prav dogajanje okoli imenovanja slovenskega kandidata za komisarja. Za sklic seje potrebujejo še dva podpisa. Če pa bo v evropskem parlamentu le prišlo do glasovanja o Bratuškovi, Tanko pravi, da bodo predlagali, da njihovi poslanci tega predloga ne podprejo. V primeru, da bo Bratuškova postala komisarka, Tanko pravi, da pomembnejši resor, kot bo dobila, večja bo blamaža za Slovenijo.

Evropski poslanci opozarjajo Junckerja

Slovenski poslanci v Evropskem parlamentu iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) Milan Zver, Lojze Peterle, Romana Tomc, Franc Bogovič in Patricija Šulin so zaradi vabila, ki ga je od Junckerja dobila Bratuškova, resno zaskrbljeni.

Kot so zapisali, se Slovenci "še dobro spominjajo nekaterih njenih evroskeptičnih dejanj in stališč", zato je odločitev Junckerja, da jo kot edino kandidatko povabi na pogovor za komisarsko mesto "spodbudila vsesplošno začudenje in neodobravanje slovenske javnosti".

Njeni argumenti, da je kot predsednica vlade zaslužna za to, da je Slovenija na poti gospodarskega okrevanja, so po njihovem mnenju neutemeljeni. Kot trdijo, so razmere ravno nasprotne; Slovenija je kljub šibki gospodarski rasti, ki temelji predvsem na krepitvi tujih trgov, v izjemno težkem položaju.

Ekonomska politika, ki jo je vodila Bratuškova, je Slovenijo odpeljala še dlje od izhoda iz krize in je v popolnem nasprotju s smernicami, ki jih zagovarja EPP, nadaljujejo slovenski poslanci iz te politične skupine. "Ob vseh ostalih argumentih ter okoliščinah, ki so vodile do tega, da je gospa Bratušek sploh postala kandidatka za komisarski položaj, se nam ta zdi ključnega pomena. Ravno takšno politiko je tudi Juncker osebno večkrat kritiziral," so poudarili.

Po njihovem mnenju bi moral bodoči predsednik vlade Miro Cerar na prvi seji nove vlade izbrati drugo kandidatko ali kandidata za slovenskega komisarja, ki bo užival podporo Slovencev.

Poslanci dodajajo, da lahko prihodnjega predsednika komisije zgolj opozarjajo na spornost kandidature Bratuškove, le vlada pa ima pooblastila, da predsedniku komisije predlaga imena, med katerimi lahko on izbira. Ocenjujejo še, da je Cerar s svojo neodločnostjo in spreminjanjem stališč glede Bratuškove padel na prvem pomembnem testu v vlogi bodočega premiera.

Vajgl: kampanja v zvezi s kandidati naj se utiša

Ivo Vajgl (Alde/DeSUS) pa je danes sporočil, da bo, ko se bo Juncker odločil med imeni, ki jih je dobil iz Slovenije, podprl kandidata ali kandidatko za komisarja, ne glede na politično opcijo ali stranko, iz katere prihaja. Edini pomislek bi imel, če izbrani kandidat po njegovi presoji ne bi mogel opravljati zaupane mu naloge - če bi bil zato premalo strokovno usposobljen in ne bi imel dovolj političnih izkušenj, potrebnih za to odgovorno delo. Da so te nepogrešljive, potrjuje tudi dejstvo, da visoke funkcije v EU pogosto zasedajo nekdanji predsedniki oziroma predsednice vlad, ministri in poslanci iz različnih držav članic, je poudaril Vajgl.

 

Zdi se mu potrebno, da se kampanja v zvezi s kandidati za komisarja utiša, namesto tega pa bi morali v Sloveniji razmisliti o sistematičnem spremljanju in usposabljanju kadrov za delo v mednarodnih organizacijah, tako da izbira ne bo vselej prepuščena poljubnim strankarskim prioritetam in interesom. Vajglu se zdi nesprejemljivo, da je iskanje komisarke oziroma komisarja ponovno predmet poskusov, da bi očrnili Slovenijo.

 

Fajon: Bratuškova je očitno Junckerjeva kandidatka

Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD), ki je tudi sama na seznamu kandidatov za evropskega komisarja, je odločitev Junckerja, da na pogovor povabi samo Bratuškovo, komentirala že v ponedeljek ob robu strateškega foruma na Bledu. Dejala je, da je Bratuškova očitno Junckerjeva kandidatka, ali bo to sprejela tudi nova slovenska vlada, tudi novi premier Miro Cerar, pa je vprašanje naslednjih dni. "Lahko samo rečem, da si želim, da bo v Bruselj odšla najboljša ekipa iz Slovenije," je povedala.

 

Šoltes: zaslišanja so zahtevna

Evropski poslanec Igor Šoltes (Verjamem/Zeleni) pa je v ponedeljek dejal, da je odločitev o izbiri slovenskega komisarja v Junckerjevih rokah, ni pa želel komentirati, ali je Bratuškova najprimernejša kandidatka za ta položaj. "Bil sem prisoten pri zaslišanjih za t. i. začasne komisarje. Moram reči, da to ni tako enostavno, kot se morda zdi, zaslišanja so kar zahtevna, po drugi strani je pa res, da se glasuje v paketu," je povedal.

 

Erjavec: Cerar naj pove kaj se je pogovarjal z Junckerjem

Tretji s seznama kandidatov za komisarja, zunanji minister v odhodu Karl Erjavec pa je danes na Bledu povedal, da je bil v zvezi z izbiro kandidatov za evropskega komisarja že zaslišan na Komisiji za preprečevanje korupcije. Kot je dejal, je bil postopek korekten, zaslišan pa je bil kot oseba, ki ima informacije o tej zadevi. Sam na tej seji ni sodeloval, magnetogram pa je nedosegljiv, je še dejal.

 

Erjavec meni, da bi moral Cerar pojasniti, kaj se je po telefonu pogovarjal z Junckerjem. Po njegovih navedbah mu je Cerar jasno povedal, da v pogovoru ni podprl Bratuškove in da je Junckerja seznanil, da poteka preiskava KPK in da Bratuškova nima njegove podpore.

Komentarjev 19
  • kranjskias 11:11 03.september 2014.

    Lepo izigravanje volivcev...........

  • Mr.Bean 09:44 03.september 2014.

    Peterle ima prav!

  • Mp1234 08:36 03.september 2014.

    Uboga Evropa, če so lahko take kreature kot je AB komisarji.