Slovenija
6 ogledov

Bratuškova: Ne špekulirajte

Alenka Bratušek Reuters
Premierka Alenka Bratušek zadovoljna z izkupičkom pogovorov v Bruslju.

Premierka Alenka Bratušek je danes v Bruslju medije pozvala, naj ne špekulirajo o številkah glede bančne luknje, ker to škodi državi. "Počakajmo. Ni več dolgo do konca in potem nam bo slika v naših bankah popolnoma jasna," je poudarila in izrazila prepričanje, da bo Sloveniji uspelo povrniti popolno zaupanje v banke.

"Tukaj bi rada poudarila, da so vse številke, o katerih zdaj mediji špekulirajo ali pa špekulirate, res popolne špekulacije. Niso še znane številke oziroma obseg potrebnih sredstev, ki jih bo država morala zagotoviti. In na nek način bi prosila ali apelirala na medije, da s temi špekulacijami nehamo, ker to škodi državi," je pozvala.

Zadovoljna s pogovori

Predsednica vlade je sicer še poudarila, da je popolnoma zadovoljna z izkupičkom bruseljskih pogovorov in z zagotovili, da bodo pri evropskem pregledu upoštevani izidi pregledov slovenskih bank na nacionalni ravni.

"Dobila sem polno podporo in potrditev, da bodo naši dosedanji koraki upoštevani pri naslednjih postopkih," je poudarila in dodala, da sta imela s predsednikom Evropske centralne banke (ECB) Mariom Draghijem "zelo konstruktiven pogovor".

Novih pogojev za zagon slabe banke po koncu pregleda slovenskih bank ne pričakuje, prav tako ne pričakuje zapletov z novelo zakona o bančništvu.

Draghi srečanja z Bratuškovo ni želel komentirati

V ECB so sicer že ob objavi seznama bank, ki bodo vključene v evropske preglede, pojasnili, da pregledi bank na nacionalni ravni ne morejo nadomestiti sodelovanja bank v celostnem evropskem pregledu, da torej tri slovenske banke iz evropskih testov ne morejo biti izvzete, a da bodo pri bankah, ki so že opravile podobne teste, upoštevali izide teh testov, tako da bo evropski pregled dopolnilen.

Predsednik ECB Draghi po koncu prvega dne zasedanja v Bruslju sestanka s slovensko premierko ni želel komentirati. So pa viri pri ECB sinoči še enkrat pojasnili, da se bodo rezultati pregleda na nacionalni ravni seveda upoštevali pri evropskem pregledu, kar pomeni, da bo ta pregled za slovenske banke verjetno lažji in cenejši.

"Bančni sektor ni zelo zdrav"

V ECB še poudarjajo, da na tej točki ne morejo napovedovati, kaj se bo zgodilo s slovenskimi bankami. "Očitno je, da bančni sektor ni zelo zdrav, a bomo videli. Številk še ne poznamo. Ne vemo, ali bo denar, ki je na voljo za reševanje težav bank, dovolj," pravijo viri pri ECB.

Komentarjev 4
  • mirko 14:00 25.oktober 2013.

    Dohtarji bi temu rekli: operacija uspela, pacient umrl. Pa kaj potem, če bo par miljard bančne luknje !? Davkoplačevalci imajo čas to luknjo mašit do konca življenja, pa še njihovi potomci !Važno je, da tisti, ki so to luknjo ...prikaži več naredili, odnesejo celo kožo.

  • Jaka Marinšek 12:29 25.oktober 2013.

    Niso Niso. Samo mislijo da so ga. kako sploh upa rečt da je zadovoljna s stanjem bančnega sistem. Po "njihovih" zagotovilih imamo 1,3 miljardno luknjo in to je za njo zadovoljivo, al kaj? Ne vem kaj bo rekla pol k ...prikaži večl k bo za par miljard več. Bog ne daj da bo res 8 miljard.

  • privat 12:03 25.oktober 2013.

    ta ženska je vedno nekaj zadovolna...mi pa goli in bosi..vsekakor tudi lačni in življensko ogroženi!! Haloooo mi nismo zadovolni z tvojo zadovolnostjo!!