Slovenija
3105 ogledov

Bratuškova: "Niti slučajno ne bom odstopila"

Alenka Bratušek Saša Despot predstavitev kandidatke za ministrico za infrastrukturo Alenke Bratušek pred odborom DZ za infrastrukturo, okolje in prostor
Ministrica za infrastrukturo odločno zanika, da naj bi vplivala na postopek izbire direktorja družbe SODO.

Alenka Bratušek je danes zanikala poročanje medijev, da naj bi vplivala na postopek izbire direktorja družbe SODO. Pravi, da nikoli ni niti govorila s predsednico nadzornega sveta te družbe.

Bratuškova je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da se je za spremembo akta o ustanovitvi družbe, ki je sistemski operater distribucijskega električnega omrežja, odločila, ker meni, da je prav, da lahko tudi minister in vlada ocenita, ali bosta lahko sodelovala z izbranim direktorjem družbe v državni lasti.

Vse postopke izbire in imenovanja direktorja bo v družbi še naprej vodil nadzorni svet, enako pa namerava storiti tudi v primeru družbe Borzen, je napovedala. "Če vlada ne bo sledila predlogu nadzornega sveta, bo to moralo biti zelo dobro utemeljeno," je dejala.

Zanikala je, da bi šle omenjene spremembe mimo vednosti premierja Marjana Šarca, sklep o spremembi omenjenega akta pa je bil po njenih besedah na dopisni seji vlade sprejet soglasno. To, da se je statut spreminjal v času razpisa in v času dopustov, pa se ji ne zdi sporno. "Šest tednov ni bilo sej vlad, pa smo na dopisnih sejah sprejeli približno sto aktov," je pojasnila.

Ne bo dovolila "delitev milijonov"

"Niti slučajno zaradi te zgodbe ne bom odstopila. Predsednik Šarec in vsi ministri so bili seznanjeni s tem. Če ne spremljajo, kaj se dogaja na sejah vlade, je to njihov problem," je dejala Bratuškova.

Spomnila je, da je to, da ni vplivala na imenovanje, danes zatrdila tudi predsednica nadzornega sveta družbe SODO Mojca Sožo. "Verjamem, da bi si energetski lobi še naprej rad delil milijone, vendar tega, dokler bom odgovorna, ne bom dovolila," je poudarila. Če bi vsi tako delovali, po njenem mnenju v državi ne bi imeli afer, kot je Teš 6. "Bolj, kot mi mečete polena pod noge, bolj bom grizla in sekala lovke," je zagotovila. Prepričana je, da so lobiji najmočnejši prav na infrastrukturi in energetiki - področjih, ki spadata pod njen resor.

volitve v evropski parlament 2019, Alenka Bratušek Slovenija Da se je vmešavala? "To so laži, zgrožena sem!"

Planet TV je včeraj poročal, da se je Bratuškova osebno vmešala v odprt razpis za direktorja družbe SODO, ki jo že desetletje vodi Matjaž Vodušek. Razpis za direktorja je bil objavljen 2. avgusta, že takrat pa naj bi po informacijah televizije ministrica skušala prek predsednice nadzornega sveta preklicati razpis, a ji to ni uspelo.

Vlada je nato sredi odprtega razpisa na dopisni seji v vlogi skupščine družbe potrdila spremembo akta o ustanovitvi, tako da po novem soglasje k imenovanju in razrešitvi direktorja družbe daje vlada kot skupščina, in sicer na podlagi soglasja ministrstva, pristojnega za energijo, torej ministrstva za infrastrukturo. Dva dni po tej spremembi se je na razpis ob aktualnem direktorju Vodušku po poročanju Planet TV prijavil še protikandidat.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 29
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 13:51 08.september 2019.

    Ne bo se odlepila od korita in seveda ostali isto,slovenijo reši le krvava revolucija samo smo preveč mevžasti

  • leonardo 07:56 08.september 2019.

    Bravo Alenka. Če bolj pljuvajo po tebi po forumih ( najeti komentatorji) bolj pridobivaš na veljavi! Kar tako naprej!

  • migi 12:58 07.september 2019.

    to brezumno telo se sploh ne zaveda kaj jo čaka......biti ali ne biti.....ne boš!!!!Naj te zamenjajo škodljivka ...samo za denar ti gre...kje so zdaj upokojenci,katerih so ti bila polna usta pred volitvami?...Ko si zasedla prestol niti enkrat nisem slišal o njih....