Slovenija
3077 ogledov

Da se je vmešavala? "To so laži, zgrožena sem!"

volitve v evropski parlament 2019, Alenka Bratušek Saša Despot
Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek se je osebno vmešala v odprti razpis za direktorja družbe SODO, družbo, ki upravlja distribucijsko električno omrežjem, je poročal Planet TV.

Razpis za direktorja je bil javno objavljen 2. avgusta. Ministrica Alenka Bratušek pa je nato sredi odprtega razpisa, 14. avgusta na dopisni seji med vladnimi počitnicami, predlagala menjavo statuta, in sicer da po novem nadzorniki direktorja lahko imenujejo le s soglasjem ministra oziroma vlade. Vlada je predlog sprejela, le dva dni po tej spremembi, že 16. avgusta, se je na odprti razpis ob aktualnem direktorju prijavil še protikandidat, je poročala televizija.

Po informacijah Planeta je prek predsednice nadzornega sveta poskušala preklicati razpis, a ji ni uspelo. Nadzorni svet je kljub intervenciji Bratuškove nadaljeval postopek izbire direktorja in se sestal 23. avgusta ter začel odpirati vloge, zato je ministrstvo za infrastrukturo poslalo na vlado zahtevo za menjavo člana nadzornega sveta Damirja Ivančiča, ki so ga na včerajšnji seji zamenjali s Hinkom Šolincem, direktorjem Direktorata za energijo na ministrstvu, ki ga vodi Alenka Bratušek.

Mojca Soža: To so laži, zgrožena sem

Predsednica nadzornega sveta druže Sodo Mojca Soža je v izjavi za medije zapisala, da je zgrožena nad informacijami, ki so včeraj zaokrožile v medijih. "Ministrica v moje delo, odločitve in predloge ni nikoli posegala in sem pravzaprav zgrožena nad lažnimi informacijami, da naj bi se ravno to zgodilo," je zapisala.

Soža je predlagala, naj se razpis ne objavlja poleti, saj mandat zdajšnjemu direktorju Matjažu Vodušku poteče šele marca 2020, a sta druga dva člana nadzornega sveta vztrajala, prav tako se nista strinjala, da bi podaljšali rok za prijavo (ta je bil od 2. do 19. avgusta), da bi s tem dali možnost za prijavo več kandidatom, ki bi imeli čas pripraviti vizijo razvoja družbe, ki je bila del prijave.

Tako se je poleg direktorja na razpis prijavil le še en kandidat, pred nadaljevanjem postopka imenovanja je predsednica nadzornega sveta predlagala, da se preveri očitke iz anonimnega pisma in počaka na odločitev Državne revizijske komisije, »kjer se trenutnemu poslovodstvu očitajo resne kršitve«, a sta druga dva člana nadzornega sveta zahtevala takojšnje nadaljevanje izbirnega postopka in s tem, je prepričana Soža, nadzornemu svetu onemogočila izvajanje nadzora.

Ministrica bo izjavo o zadevi podala danes od 14. uri. 

Sodo ima 40 zaposlenih, na leto pa obrnejo 550 milijonov evrov.

Na odločitev, da direktorja potrjuje vlada, se je kritično odzvalo Združenje nadzornikov Slovenije. "Izkušnje kažejo, da nadzorni sveti, ki nimajo pristojnosti samostojno imenovati in odpoklicati direktorjev, zelo težko izvajajo nadzorno funkcijo, ker do direktorja nimajo neke prave avtoritete. Direktor bo vedno vzel resno nadzor, ki ga izvaja tisti, ki mu je nadrejen, kar pomeni, da tudi odloča o njegovem mandatu in plačilu," je povedal Gorazd Podbevšek, predsednik strokovnega sveta Združenja nadzornikov Slovenije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Avatar Leon
    Leon 15:48 06.september 2019.

    Slovenija je zgrožena Alenka Bratušek ! KPK je rešitev za Alenko !

  • fiston 15:43 06.september 2019.

    No saj na komisijo za nadzor javnih financ je tudi ni bilo, čeprav se vedno kaže, celo s čelado na gradbiščih, ko se je obravnavalo drugi tir, drugo cev in tretjo razvojno os. Če ne bi imela masla na glavi, ...prikaži več se ne bi skrila. Tako da to niti ni edini problem. Dokler bo ona tam, ne bo preplačil, ne bo korupcije. No koliko smo sanacijo bank preplačali, ko je bila ona tam.

  • puelasedulaest 13:44 06.september 2019.

    A zdaj nas bo še za norca imela in se sprenevedala???? Šarec ne smeš je odpustiti, ker bo potem padla vlada, ha ha ha ha ha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!