Slovenija
15 ogledov

Bratuškova podpredsednica komisije?

Bratuškova pri Junckerju Reševalni pas/Twitter
Prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker danes v Bruslju nadaljuje pogovore s kandidati za evropske komisarje. Tisti, s katerimi se je pogovarjal včeraj, naj bi imeli v komisiji vidnejše vloge.

Kot je znano, Alenka Bratušek po včerajšnjem sestanku z Junckerjem ni dajala izjav oz. povedala je le, da bo "vse povedal g. Juncker". Prihodnji predsednik Evropske komisije izjav še ne daje, so se pa v Bruslju razširile neuradne govorice, da naj bi imeli kandidati, s katerimi se je Jean-Claude Juncker pogovarjal včeraj, v prihodnji komisiji podpredsedniške položaje in neke vrste usklajevalno vlogo.

Juncker je sicer danes nadaljeval pogovore s kandidati iz Estonije, Nemčije in Švedske. Kdaj bodo pogovori končani, še ni znano, saj Belgija še ni sporočila imena svojega predstavnika.

Če bo Belgija za komisarski položaj predlagala žensko, bo najverjetneje rešila Junckerjevo zadrego z zadostnim številom komisark v ekipi. V Evropskem parlamentu so namreč nakazali, da ne bodo potrdili nove komisije, če v njej ne bo najmanj devet žensk, kolikor jih je bilo v ekipi Joseja Manuela Barrosa.

Bertaudova je danes na Twitterju zapisala, da ima Juncker z imenovanjem Poljakinje Elzbiete Bienkowske zdaj že sedem kandidatk.

Napaka glede slovenskih kandidatk

Odločitev o razdelitvi resorjev bo Juncker po napovedih sporočil šele, ko bo opravil pogovore z vsemi kandidati, najverjetneje sredi prihodnjega tedna. A mediji že ugibajo, kdo bi utegnil zasesti najpomembnejša mesta v prihodnji komisiji in kako naj bi ta delovala po novem.

Britanski časnik Financial Times (FT) tako danes piše, da bo Juncker temeljito prevetril komisijo in se osredotočil na glavne prednostne naloge ter tako odgovoril na očitke, da je bila komisija doslej preveč zbirokratizirana za učinkovit odgovor na gospodarsko krizo.

FT je na svojem blogu danes popoldne objavil organigram nove Evropske komisije iz 30. avgusta, po katerem naj bi bila Bratuškova predvidena za podpredsednico komisije, pristojno za digitalno agendo in inovacije, Tanja Fajon pa za komisarko za carino.

Ob tem so poudarili, da so tovrstna uhajanja podatkov v Bruslju običajna, saj včasih pomagajo podmazati politična pogajanja. Ob podrobnejšem pregledu razvrstitve pa so se jim vzbudili dvomi. Dokument, ki so ga dobili danes, je star tri dni, pogajanja pa so proces, med katerim prihaja do sprememb.

Potem ko so poklicali več zaupanja vrednih virov, ki sodelujejo v teh pogovorih, je kmalu postalo jasno, da so v dokumentu očitna neskladja, neverjetne politične špekulacije in dejanske netočnosti, vse to pa med nekaj stvarmi, ki delujejo povsem resnične.

Med očitno napačnimi podatki navajajo položaja v komisiji za Fajonovo in Bratuškovo, saj "nobena država članica ne more imeti dveh komisarjev".

Spletni portal EurActiv je nato objavil še en organigram možne porazdelitve komisarskih resorjev, ki nosi datum 2. september. Na njem Fajonove ni več, Bratuškova pa ostaja na mestu podpredsednice komisije, pristojne za digitalno agendo in inovacije.

Komentarjev 2
  • Johan Spohan 09:33 04.september 2014.

    Kdaj se bomo pa mi rešili bedastih Milančkovih komentarjev?

  • janez 08:41 04.september 2014.

    Bratuškova bo reševala evropo pred krizo? :/http://www.youtube.com/watch?v=JsZAJ6PuSO8