Slovenija
19 ogledov

Brez cigaret je lepše

“Vsak človek si v principu želi prenehati kaditi, saj je to nekaj, kar ne potreb Žurnal24 main
V okviru programa Cindy imajo vsi kadilci možnost prenehati kaditi.

“Vsi lahko prenehajo kaditi, ljudje namreč podcenjujejo svoj notranji potencial,” pravi Olivera Bošnjak iz Zdravstvenega doma Koper, ki v okviru programa Cindy izvaja brezplačne delavnice za odrasle Da, opuščam kajenje in mladostnike Proste roke – čista pljuča.

Delavnice potekajo po korakih, sestavljene so iz od šestih do sedmih srečanj po od 15 do 30 minut. Srečanja so po dogovoru lahko individualna, skupinska ali v paru. “Posameznikom se prilagodimo tudi tako, da lahko pridejo na delavnice zjutraj ali popoldne, zato izgovorov ni,” dodaja Bošnjakova.

Že pri enajstih letih

Kot poudarja, ljudje začnejo kaditi že v mladostniškem obdobju, ker je to simbolično dejanje, s katerim pokažejo, da obstajajo, se uprejo staršem; pokažejo, da niso več otroci. Tudi tobačna industrija je usmerjena v mladostnike – ti so poglavitni rekruti, ki vzdržujejo število kadilcev. Po svojih izkušnjah na terenu tudi opaža, da nekateri mladostniki poskusijo oziroma začnejo kaditi že pri 11 letih.

Velike težave

“Kadilci imajo dejansko velike težave, s kajenjem ogrožajo druge v svoji okolici, imajo smrdeč zadah. Prav tako so vsa kronična obolenja povezana s kajenjem,” še pravi. Kadilci imajo v povprečju štiri kilograme manj kot nekadilci. Ko prenehajo kaditi, imajo večji apetit in zato pogosto zamenjajo cigarete s hrano – del programa je usmerjen ravno v premagovanje potrebe po hrani, obstajajo pa tudi druge delavnice zdrave prehrane.

Tudi za podjetja

Vsi, ki bi se udeležili delavnic, lahko pokličejo v Zdravstveni dom Koper na številko 05/664 72 30 ali na mobilno številko 031 822 211. Bošnjakova še poudarja, da so brezplačne delavnice primerne tudi za organizacije oziroma podjetja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.