Slovenija
1388 ogledov

“Brez denarja postanem nemiren”

Jože Šinko Nada Černič Cvetanovski
Goljuf. Za 79 mesecev v zapor. Osemdesetletni ženici speljal dob rih 80 tisočakov.

Šest let in sedem mesecev zapora je okrožni sodnik Gojmir Pešec zaradi goljufije prisodil 25-letnemu Jožetu Šinku iz Krškega. Ta si je nazadnje za tarčo izbral 80-letno Krčanko in od nje izvabil najmanj 80.800 evrov. Predstavljal se ji je kot obrtnik, ki trenutno nima denarja za plačilo svojih delavcev in si je od nje izposojal denar. Vozil jo je na banko, se predstavljal za njenega sina, najraje pa je izbiral banke zunaj Krškega, kjer ju niso poznali. Za to kaznivo dejanje, ki ga je priznal, mu je na predlog tožilca Bogdana Matjašiča sodišče prisodilo tri leta in dva meseca zapora. Sedem mesecev mu je pripisalo še, ker je ogoljufal kmeta iz Krškega, ki naj bi mu postavil ograjo in popravil prikolico ter od njega dobil tri tisoč evrov predujma, dela pa ni nikoli končal.

Stari grehi

Šinko je bil od leta 2010 do danes zaradi goljufij in poslovnih goljufij že petkrat pravnomočno obsojen na zaporne kazni s preizkusno dobo od dveh do štirih let. To pomeni, da je nove goljufije izvajal v času pogojnih obsodb, zato so bile te preklicane in izrečena enotna zaporna kazen. V 30 dneh od pravnomočnosti sodbe mora vrniti denar tako ženici kot kmetu. Zaradi ponovitvene nevarnosti so mu pripor podaljšali.

Čeprav je bil Šinko v nekaterih prejšnjih postopkih spoznan za bistveno zmanjšano prištevnega zaradi odvisnosti od iger na srečo, saj naj bi denar znosil v igralnice, se je v tem postopku pokazalo, da ni tako. Za z goljufijo pridobljenih 17 tisoč evrov si je namreč kupil BMW.

Komentarjev 2
  • Oxxo 21:59 21.september 2012.

    @vicvicIzterjajo? Od koga? Od njega? Se hecaš? Noben ne bo videl niti centa! Denar je šel in ga ne bo več nazaj.Sicer pa so ljudje naivni... tudi starostnike se da na primeren način opozoriti na take pokvarjene tiče...

  • vicvic 14:10 21.september 2012.

    Tako stari osebi nebo imel časa vračanja.Upam da ima dediče in ga izterjajo. Takose ne dela.