Slovenija
24 ogledov

Brez dogovora glede dežurstev

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Stališča zdravniškega sindikata Fides in vlade glede predlaganih sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju se po današnjem sestanku niso zbližala. V sredo nadaljevanje pogajanj.

Fides vztraja pri umiku omenjenih sprememb zakona, minister za zdravje Dorijan Marušič pa poudarja, da predlog zakona ostaja v parlamentarni obravnavi. Za skupno mizo bodo spet sedli v sredo.

Če bi želeli predlog zakona spreminjati, so potrebna dopolnila, je dejal Marušič v izjavi za javnost po sestanku s premierjem Borutom Pahorjem, ministrico za javno upravo Irmo Pavlinič Krebs in predsednikom Fidesa Konradom Kuštrinom.

Tako bosta ministrstvo za zdravje in ministrstvo za javno upravo skupaj pripravila memorandum vladnih stališč, ki ga bodo v sredo izročili predstavnikom Fidesa. Na vprašanje, ali se lahko odstotki znižanja plačevanja dežurstev kaj spremenijo, Marušič pojasnjuje, da bi bilo to možno, če bi ob tem odprli kolektivno pogodbo, kjer bi iskali reorganizacijske mehanizme za prihranek sredstev. Hkrati pa poudarja, da bi bilo za to treba pridobiti soglasje vlade.

Kuštrin pa je ponovil, da bodo zdravnikom predlagali, naj prekličejo soglasja za delo prek polnega delovnega časa, če vlade ne bodo uspeli prepričati.

Predlog novele namreč predvideva prepolovitev plačila nadurnega dela v zdravstvu. Fides je že v četrtek začel zdravnike obveščati o njihovih delovnih pravicah, med drugim tudi o pravici, da umaknejo svoja soglasja za delo čez polni delovni čas.

"Zakon je vložen, obstaja majhna verjetnost, da bi prišlo do bistvenih popravkov," pa je danes ob robu seje DZ dejal premier Pahor. Sam se je sicer s sindikatom Fides pripravljen pogovarjati toliko časa, dokler bo tudi Fides pripravljen poslušati argumente vlade in jih upoštevati pri neki, morda kompromisni, rešitvi.

Zdravstveno osebje po njegovih besedah tudi ne more posebej izstopati iz plačnega sistema v javnem sektorju. "Lahko pridemo do določenih kompromisnih rešitev, toda te morajo biti načelno sprejemljive tudi za druge sindikate v javnem sektorju," pravi Pahor in opozarja, da bi se v nasprotnem primeru dokončno skrhalo zaupanje v pravičnost in učinkovitost plačnega sistema.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.