Slovenija
64 ogledov

Brez izgube še letos

Maja Zupan Renata Reneja Škrjanc
V Žirovnici stavijo na čebelarski, kolesarski, kulturni in kongresni turizem. Premalo postelj. Cilj ZTKŽ: pozitivna ničla.

Žirovnica. "Z novimi turističnimi produkti ta čas še ne uspemo zakrpati finančne luknje, računamo pa, da bo že prihodnje leto uspešnejše," je za zurnal24.si dejala Maja Zupan, direktorica Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica (ZTKŽ).

Omenjeni zavod je lansko leto zaključil s 15 tisoč evri izgube, kar jim otežuje tekoče poslovanje in zagotavljanje denarja za plače zaposlenih. "Plače za dva od skupaj štirih zaposlenih moramo zagotavljati z denarjem od vstopnin za muzejske hiše, s katerimi upravlja naš zavod, in lahko se zgodi, da bomo septembra v likvidnostnih težavah," je pojasnila Zupanova.

V zavodu si s turističnimi novostmi prizadevajo, da bi žirovniško občino obiskalo več turistov in obiskovalcev – teh je zdaj okoli 30 tisoč na leto – in za večje število nočitev, saj bodo s tem lažje splavali iz rdečih številk.

Po oceni direktorice zavoda naj bi se to zgodilo še letos, prihodnje leto naj bi zavod že normalno posloval. "Da novosti začnejo prinašati denar, je potreben čas, poleg tega zadnje leto precej energije in sredstev namenjamo tudi oglaševanju. Naš cilj ni le pokritje izgube, pač pa tudi večji obisk naših krajev in večje število nočitev, pri čemer trčimo na pomanjkanje prenočitvenih zmogljivosti, saj je postelj premalo, zato spodbujamo domačine k temu, da bi začeli oddajati sobe," je povedala Zupanova.

Priložnost v kongresnih gostih

Osrednja letošnja turistična novost je projekt V zibelki čebelarstva in kulture, od konca aprila do sredine junija so našteli deset skupin, okoli 15 pa je napovedanih za jesen, poleg tega so se v ZTKŽ povezali s Sava hoteli Bled, ki za svoje goste organizirajo kolesarske izlete po žirovniški občini. Poleg čebelarskega, kolesarskega in kulturnega turizma – po žirovniški občini poteka Pot kulturne dediščine – želijo privabiti še kongresne goste. "Žirovnica je lahko 'satelit' Bleda, Bohinja in Kranjske Gore, saj je naša občina za goste, ki prihajajo v te kraje, idealna za kolesarjenje in pohodništvo ter za degustacije čebelarskih izdelkov in spoznavanje slovenske kulture. Z urejenim parkiriščem v Završnici pa je storjen tudi prvi korak k ureditvi te doline v turistične namene."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.