Slovenija
13 ogledov

Brez piha ne bo vžiga avtobusa

Izidor Parte je že dvajset let voznik avtobusa. Vsak dan na relaciji Kranj-Predd Žurnal24 main
V tri avtobuse kranjskega Alpetourja so namestili naprave za alkotest, povezan z vžigom motorja.
 
 

Če voznik ni znotraj dovoljenih meja, naprava ne bo dovolila vžiga motorja.

Bojan Žlender, republiški svet pri direkciji za ceste

 
V avtobuse kranjskega Alpetoura so namestili naprave, ki bodo vinjenim voznikom preprečevale vožnjo. Gre za pilotno akcijo, kranjski avtobusi pa bomo med prvimi s takim varnostnim sistemom v Sloveniji.

Ne gre za nezaupanje
"Ne gre za nezaupanje (do Alpetorujevih voznikov, op. a.), ta naprava odstranjuje še tisto majhno tančico dvoma, ali voznik avtobusa opravlja svojo nalogo brez vpliva alkohola," je poudaril predsednik sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Ivan Hočevar. Meni, da bodo otroci v javnem potniškem prometu poslej še varnejši.

 

Pri Švedih bo obvezno

10 tisoč ljudi na leto umre na cestah zaradi prisotnosti alkohola.

Pred vsakim vžigom avtobusa bodo alkotest opravili vozniki otrok osnovnih šol Simona Jenka, Matije Valjavca in Šenčurja

1.400 evrov stane naprava Interlock.

Švedi nameravajo do leta 2012 uvesti obvezno vgradnjo teh naprav v kamione, avtobuse in osebna vozila.

Bojan Žlender z republiškega sveta pri direkciji za ceste je dodal, da je v Sloveniji vsaka tretja nesreča povezana s pristonostjo alkohola, kar našo državo uvršča nad evropsko povprečje.

Naprava v praksi
Naprava Interlock meri alkohol v izdihanem zraku. Preden bo voznik zagnal motor, bo moral opraviti preizkus, ki bo potrdil, da ni pod vplivom alkohola. "Če voznik ni znotraj dovoljenih meja, naprava ne bo dovolila vžiga motorja," je pojasnil Žlender. Pri podjetju Drager, ki je naprave podarilo za nedoločen čas, so opozorili tudi, da so naprave zaščitene pred manipulacijo in prepoznajo vsak poskus potvarjanja podatkov.

Vestni vozniki
Naprave bodo pilotno namestili v tri avtobuse kranjskega Alpetourja, sicer pa otroke vozijo domala vsi, pri čemer v podjetju že nekaj let pri voznikih niso zaznali prisotnosti alkohola.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.