Slovenija
34 ogledov

Rakovec razrešen zaradi neodzivnosti

Matjaž Rakovec Boštjan Tacol
Včeraj pozno zvečer je seja nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav dobila pričakovan razplet: razrešili so predsednika uprave Matjaža Rakovca.

Kot je povedal predsednik nadzornikov Mihael Perman, so Rakovca odpoklicali "iz poslovno-ekonomskih razlogov". Do imenovanja novega predsednika uprave bo to funkcijo opravljal sedanji član uprave Andrej Slapar.

Perman je za STA pojasnil, da je bilo spornih več stvari, najbolj pa jih je zmotila Rakovčeva neodzivnost v odnosu do nadzornega sveta. Od njega namreč niso dobili "ustreznih informacij o nekaterih stvareh".

Na splošno je prvi nadzornik družbe o Rakovčevih dosežkih na čelu zavarovalnice dejal, da poslovni rezultati na površju zgledajo dobro, a so zelo veliki problemi z balkanskimi hčerinskimi družbami.

Razkrili notranjo informacijo?

Rakovec je sicer zaradi suma zlorabe notranjih informacij pod drobnogledom Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Aprila je namreč še pred uradno objavo na spletnih straneh Ljubljanske borze v pogovoru za hrvaški časnik Jutarnji list razkril višino dividend za leto 2012. ATVP meni, da je z razkritjem predlagane višine dividende razkril notranjo informacijo in tako kršil zakon o trgu finančnih instrumentov.

Zavrgli anonimno ovadbo

Tožilstvo pa je, kot poročajo spletne Finance, zavrglo anonimno ovadbo zoper Rakovca. Dejanja, očitana Rakovcu, niso kazniva dejanja, za katera se storilec preganja po službeni dolžnosti, je sklenilo tožilstvo. Rakovcu so sicer v anonimni ovadbi med drugim očitali odpis terjatev in finančnih naložb družbi Toko, sporno plačevanje storitev Mizarstvu Vidmar ter odobritev nepovratnih sredstev Hokejski zvezi Slovenije.

Komentarjev 1
  • Scott 14:52 23.maj 2013.

    Skrajni čas je že bil!