Slovenija
8 ogledov

Brez šole tudi denarja ni

Na sestanku so Romom sporočili, da povsod znižujejo denarne pomoči, če njihovi o Žurnal24 main
Center za socialno delo Trebnje opozarja, da romski otroci ne začnejo pravočasno hoditi v osnovno šolo.

Ker nekateri romski otroci neredno hodijo v osnovno šolo ali pa sploh ne, so na Centru za socialno delo Trebnje sklicali sestanek s starši romskih otrok in predstavniki trebanjske in mirnske osnovne šole. "Problem je, ker ne začnejo pravočasno hoditi v pravi razred. V naselju je punčka, ki bi morala že štiri leta hoditi v šolo, a je ni še nihče videl," je izpostavila Marija Kovač, socialna delavka na trebanjski šoli.

 

Odvisno od dneva

Nereden obisk. Osnovno šolo Trebnje obiskuje šest odstotkov oziroma okoli 50 romskih učencev. Med njimi jih pet sploh ne hodi k pouku, drugi pa šolo obiskujejo odvisno od dneva. V mirnski šoli s prilagojenim programom pa imajo skupno dva romska učenca.

Brez popuščanja
"Do zdaj smo poskušali razumeti neredno obiskovanje pouka, vendar ne bomo več popuščali, saj smo to dolžni sporočiti naprej. Tako lahko obvestimo inšpektorat, temu pa sledi kazen," je pojasnila Danica Zakrajšek, vodja oddelka vzgoje in izobraževanja na mirnski osnovni šoli s prilagojenim programom.

Če otroci ne obiskujejo osnovne šole, so njihovi starši skladno z zakonom kaznovani s 500 do 1000 evri. "Za zdaj obveščamo še občino, a če se ne bo nič spremenilo, jih bomo morali prijaviti, sicer bomo sami izgubili službe," pa je dodala Kovačeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.