Slovenija
23 ogledov

Brez subvencij manj samozaposlenih

Razno 07.06.11, varcevanje, denar, sparovcek, foto: shutterstock Shutterstock
Samozaposlovanje po ukinitvi državnih subvencij močno upada.

Samozaposlovanje je bilo v zadnjih letih zelo priljubljeno, posebej med brezposelnimi, ki so se na samostojno podjetniško pot lahko podali z državno subvencijo. Potem ko se je program subvencij letos zaključil, pa je zanimanje za tovrsten izhod iz brezposelnosti, četudi so zanj na voljo tudi drugačne spodbude, močno upadlo.

Zavod za zaposlovanje je v programskem obdobju 2007-2013 do samozaposlitve s 97,3 milijona evri subvencij pomagal 23.316 posameznikom. Subvencija je v letu 2007 znašala 2100 evrov, od leta 2008 do prve polovice leta 2013 4500 evrov, v drugi polovici leta 2013 pa 5000 evrov.

Kritike programu

Ta program aktivne politike zaposlovanja je, tako na zavodu, postal eden najuspešnejših v Sloveniji in je "pozitivno vplival na razmere na trgu dela, saj je brezposelnim in tistim, katerih zaposlitev je bila ogrožena, omogočil priložnosti za nov začetek, nikakor pa ni prispeval k umetnemu zniževanju brezposelnosti".

Zadovoljna je bila tudi zdaj odhajajoča ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, ki je izpostavila, da je subvencije zaradi odstopa od pogodbe pred iztekom dveh let vračalo le 15 odstotkov vključenih in da jih je bilo pet let samozaposlenih več kot polovica.

A državne subvencije so vendarle imele mnogo kritikov. Število samozaposlenih se je na njihov račun resda zvišalo, a se je izjemno okrepila tudi stopnja revščine med samozaposlenimi, so opozorili na sindikalni strani. Poleg tega se je po njihovih besedah razširil pojav "lažno samozaposlenih", to je primerov, v katerih delodajalec "svetuje" delavcu oz. brezposelni osebi, da si uredi status samozaposlene osebe, četudi ima delo, ki ga bo opravljal, vse elemente delovnega razmerja.

Ni denarja, ni zanimanja

Zadnje subvencije so bile odobrene lani, od kar tega programa ni več, pa se je želja brezposelnih po samozaposlitvi močno zmanjšala.

Po podatkih, ki jih je zavod za zaposlovanje posredoval STA, se je med letoma 2010 in 2013 zaposlilo med okoli 3000 in 5000 brezposelnih letno, letos pa doslej samo 364 in se jih torej ob nadaljevanju tega trenda ne bo niti 1000.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.