Slovenija
39186 ogledov

Brez tega ne boste mogli več plačevati prek spleta

Spletno nakupovanje, spletni nakup, splet, nakupovanje, šoping, kreditna kartica Profimedia
Od 3. maja 2022 dalje spletnih nakupov brez močne avtentikacije ne bo več mogoče opraviti.

Združenje bank Slovenije (ZBS) je spomnilo na spremenjena pravila za plačevanje pri opravljanju spletnih nakupov. Z direktivo EU o plačilnih storitvah (PSD2) se od 3. maja 2022 dalje spletnih nakupov brez močne avtentikacije ne bo več dalo opraviti. "Zato je zelo pomembno, da si uporabniki na pametni telefon pravočasno naložijo ustrezno aplikacijo oziroma si zagotovijo rešitev, ki jo za potrjevanje spletnih plačil ponuja banka ali hranilnica," svetujejo vsem, ki nakupujejo prek spleta. 

Izjema od pravila bodo plačila, ki so ustrezno označena na strani trgovca (npr. plačila malih vrednosti ali ponavljajoče se transakcije) ali na strani izdajatelja kartice. Te bo še naprej mogoče opraviti brez preverjanja istovetnosti imetnika kartice. Spletni trgovci se lahko odločijo za uporabo izjem (npr. Za nižje zneske nakupa), kjer dodatna potrditev v mobilni aplikaciji ali drugi rešitvi za potrjevanje plačil ne bo potrebna. 

Direktiva velja le za plačila znotraj Evropskega gospodarskega prostora, kar pomeni, da se plačila za nakupe pri trgovcih izven EEA regije pravilom izvajajo brez dodatnega potrjevanja. 

"Če poenostavimo – kupec mora pri plačilu blaga ali storitve, na primer pri spletnemu trgovcu na nek način potrditi, da to plačilo res opravlja prav on. To bo potrdil z vsaj dvema od treh navedenih načinov za potrditev istovetnosti kupca, in sicer z nečim, kar ve (geslo, koda PIN, odgovor na varnostno vprašanje), z nečim, kar ima (pametni telefon ali druga mobilna naprava), z nečim, kar je (biometrični podatki, kot so prstni odtis, oči oz. roženica, obraz, glas)."

Tako banke kot hranilnice so se na zahteve direktive prilagodile, prilagoditi se jim morajo tudi trgovci in kupci oziroma plačniki. "Če nekdo v procesu ne bo pravočasno zagotovil vseh ustreznih prilagoditev, plačila spletnega nakupa na spletnih mestih s plačilnimi karticami od 3. maja 2022 (zaradi zahtev zakonodaje) ne bo mogoče izvesti," opozarja ZBS.

Pri različnih bankah lahko uporabite različne načine potrjevanja plačil spletnega nakupa. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • rd2dmk2 13:58 06.april 2022.

    bom jest povedal tole; vse to je lari fari in bedarija. zakaj ? takole vam povem. poglejte svojo plačilno kartico in zadaj piše brez podpisa ne velja !! ja super. idiotizem na 131 potenco. jest sem podpišem in mi kartico ...prikaži več ukradejo in lopov vidi in ima moj podpis in se ga mimigrede nauči ponaredit. in gre v šoping. tisit referenčni moj podpis v banki pa kaj dela ? zgago !!!. jest že 20 let bankam dopovedujem da podpis na hrbtni strani ne sme bit. pa jim dopovej. in vse ostalo je enako.

  • jakec1575 12:18 06.april 2022.

    če mene vprasate so bili digitroncki z dvojno kodo 10x bolj varni, kot pa telefoni z enostavnim 6 mestnim pinom. 6 mestno kodo se skreka v 1 dnevu.

  • Albatroz 12:08 06.april 2022.

    Paypal to uporablja že od samega nastanka, nič novega. Kje sploh gre kaj plačati brez preverjanja?