Slovenija
48429 ogledov

Brez vnosa PIN boste že kmalu plačevali bistveno višje zneske

brezstična kartica Saša Despot
Do spremembe bo prišlo v petek, 18. oktobra.

"Od 18. oktobra dalje bo zgornja meja limita za enkratno plačilo z brezstičnimi karticami Maestro, Mastercard in Visa, pri katerem ni potreben vnos PIN številke, 25 evrov (trenutno 15 evrov)," je svoje komitente obvestila Unicredit banka.

Za plačilo 24,99 evra na POS terminalu tako ne bo več potreben vnos PIN kode. "Še vedno pa ostaja v veljavi dodatni varnostni mehanizem, ki zahteva stično transakcijo z vnosom PIN številke, ko seštevek plačil, pri katerih nismo vnesli PIN številke, preseže 50 evrov, ne glede na višino transakcije," je svoje komitente opozoril Unicredit.

Nekatere banke so zvišanje limita potrdile, nekatere pa spremembe še ne komunicirajo, a bo do nje skoraj gotovo prišlo tudi pri njih, saj te limite določajo izdajatelji kartic. "Znesek je določen različno glede na državo, v kateri plačilo izvajamo. Za Slovenijo velja 15 evrov. Zneske določa kartična plačilna shema in se ga ne da določiti individualno. Enoten seznam zneskov po državah ne obstaja," so nam povedali v Addiko banki.

Tako so spremembo limita v enaki višini potrdili v SKB banki in Sberbank, do nje pa bo prišlo na isti dan kot pri Unicredit banki.

V Sparkasse pravijo, da o spremembi limita trenutno nimajo nobenega podatka, v NLB pa pravijo, da bodo o morebitnih spremembah limita uporabnike kartic in POS terminalov pravočasno obvestili.

V Unicreditu povečanja zlorab ali pritožb po uvedbi možnosti plačevanja zneskov do 15 evrov brez vnosa PIN številke niso zaznali, stranke pa so novost dobro sprejele. "Zaznano je bilo skrajšanje časa zaradi brezstičnih plačil, stranke so to možnost plačevanja večinoma dobro sprejele in jo vsakodnevno uporabljajo," pravijo ."Pojavljala so se dodatna vprašanja glede varnostnega mehanizma, ko je bil zahtevan vnos PIN številke, in vprašanja povezana z brezstičnimi plačili v tujini," pravijo. 

V tujini je omejitev lahko bistveno višja 

V primeru plačila v tujini velja omejitev lastnika POS terminala, ki je lahko višja od 15 evrov, kot trenutno velja pri nas. "V primerih dodatnega varnostnega mehanizma (ko seštevek plačil, pri katerih nismo vnesli PIN številke, preseže 50 evrov, ne glede na višino transakcije) pa velja omejitev banke izdajateljice kartice," pojasnjujejo v Unicredit banki. 

Vprašanja smo poslali vsem slovenskim bankam, iz tistih, ki niso omenjene, odgovorov nismo prejeli. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • popokatopetl 10:47 02.september 2019.

    > "Zneske določa kartična plačilna shema in se ga ne da določiti individualno. " -------------------------------- Bančni fašizem za čimhitrejšo potrošnjo. Povsem nesprejemljivo je, da si ovce meje ne smemo sami nastavit. Obstoja sicer način da izključiš, ampak je precej bedasto ...prikaži večto da moraš za to pri vsej sodobni tehnologiji z olfo prerezat antenske žice v kartici.