Slovenija
17 ogledov

Brez vrtca še vedno 1.400 otrok

Vrtec Jerca Božič Kranjec
Vpis. Starši so v ljubljanske javne vrtce vpisali 4.652 otrok, kar je 400 manj kot lani.

Do konca naslednjega tedna bodo v ljubljanskih vrtcih preverjali, kateri otroci izpolnjujejo vse pogoje; tisti, ki jih ne, bodo po vsej verjetnosti ostali brez vrtca. "Ocenjujemo, da bomo tudi letos lahko sprejeli v vrtec vse otroke, ki imajo vse pogoje in so letnik 2012 ali starejši, ter tudi kar nekaj otrok letnika 2013," je napovedala Marija Fabčič, vodja oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje na Mestni občini Ljubljana (MOL). Dodala je, da je Ljubljana ena od redkih občin, ki omogoča vpis tudi za otroke tekočega letnika.

Do konca marca so starši v vrtce vpisali 4.652 otrok, kar je za 400 manj kot lani. V prvem krogu bo na voljo 2.200 prostih mest za otroke iz prvega starostnega obdobja in 600 za starejše otroke. To število se bo povečalo v drugem roku za od 400 do 600 mest, ko bodo v vrtcih okvirno oblikovali oddelke in bo vsaj okvirno znano, koliko šoloobveznih otrok bo odložilo vstop v prvi razred, je
pojasnila Fabčičeva.

Normativom daljši rok

Načrti MOL bi padli v vodo, če resorno ministrstvo ne bi podaljšalo začasne ureditve, ki velja do septembra in v javnih vrtcih dovoljuje manj kot tri kvadratne metre igralne površine na otroka. Če tega ne bi storili, "bi se po ocenah iz preteklih let število razpoložljivih prostih mest zmanjšalo za približno 600", pravi Fabčičeva. Na ministrstvu za izobraževanje so žogico umirili in dejali, da bodo s predlogom za podaljšanje roka v kratkem seznanili pristojna združenja vrtcev in občin "ter v skladu s skupnim dogovorom opredelili pogoje in rok za možnost nadaljnjega prehodnega obdobja".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.