Slovenija
19269 ogledov

Brežan pikro nad Goloba: Namignil tudi, kaj je pravi razlog, da mora oditi

seja sveta vlade RS za obnovo Uroš Brežan Anže Malovrh/STA
DZ se je na današnji izredni seji seznanil z odstopoma ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik in ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana. Funkcijo ministra za javno upravo bo začasno opravljal minister za finance Klemen Boštjančič, začasna ministrica za naravne vire in prostor pa bo ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Sanja Ajanović Hovnik je odstopno izjavo premierju Robertu Golobu poslala v petek. Po slabem letu in pol so jo s položaja odnesli očitki o domnevno netransparentnem razporejanju sredstev nevladnim organizacijam ter visokih stroških službene poti v New York. Ajanović Hovnik kljub odstopu zatrjuje, da odhaja s čisto vestjo, saj ni storila nič nezakonitega. Želi, da pristojni organi čim prej, strokovno in neodvisno opravijo svoje delo, da ne pade senca dvoma o političnem vplivu na njihovo presojo.

Uroš Brežan pa se je za odstop z mesta ministra za naravne vire in prostor odločil po pogovoru s premierjem Golobom, ki mu je sporočil, da se njuni poti razhajata. Golob naj bi izgubil zaupanje v delo Brežana, saj je bilo po avgustovski ujmi treba reorganizirati delo na marsikaterem ministrstvu, na ministrstvu za naravne vire in prostor pa to ni steklo dovolj hitro. Brežan je ob odstopu zatrdil, da je po poplavah skupaj z ekipo naredil vse, kar je bilo v danih okoliščinah mogoče.

"Prejeli ste mojo odstopno izjavo, s katero vas je predsednik vlade obvestil, da se poslavljam z mesta ministra za naravne vire in prostor. Verjamem, da se bo za to mesto našlo nekoga, ki bo ustrezal kriterijem predsednika vlade, državnega zbora in bo predvsem kos izzivom, ki so pred nami," je pred poslanci svoj zadnji nastop začel Brežan.

"Že v odstopni izjavi sem obžaloval, da v času priprave zakona o obnovi in razvoju vladni resorji ne sodelujejo še bolj intenzivno in predvsem skupaj iščejo rešitev na prizadetih območjih, zato mi veliko pomenijo glasovi iz terena, ki so povedali, da delamo dobro," je dodal minister, ki se poslavlja. "Dovolite pa mi, da jasno zavrnem pojasnilo, ki je minulo sredo pospremilo mojo odstopno izjavo: da namreč preko našega ministrstva občine niso dovolj hitro prejele sredstev za obnovo. Sredstva, za katera gre, smo namreč na račun ministrstva dobili šele v sredo, 4. oktobra, torej taisti dan. Tako preprosto ne moremo okrivljeni za nekaj, česar prej niti nismo mogli storiti. Vsi tukaj prisotni pa veste, da so ovire za hitrejše procesiranje teh sredstev v resnici v predpisih in procesih izven našega ministrstva in se jih je zato treba lotiti tam," je še poudaril in pri tem pikre besede posredno usmeril tudi proti premierju Robertu Golobu. "Zato je to ministrstvo postalo ozko grlo, ministrstvo ni bilo dovolj odzivno, številne pripombe so prihajale tudi z drugih resorjev," je ob odstopni izjavi pojasnil Golob.

Brežan je nato ponovil, da so v času njegovega ministrovanja okrepili ministrstvo in stabilizirali direkcijo za vode za delo v prihodnje, zagotovili dodaten kader za odpravo posledic naravnih nesreč, v predlaganih proračunih za 2024 in 2025 pa zagotovili dodatna sredstva za urejanje vodotokov in hudournikov. Področje varstva narave so dvignili na raven direktorata, je še dodal.

Zatrdil je, da bo tudi v svojih prihodnjih izzivih vedno dajal prednost strokovnim argumentom pred navodili ali všečnimi rešitvami. "Zato sem vedno podprl strokovno utemeljene in pretehtane odločitve, četudi so bile težke, kot je bilo to v primeru medvedov," je izpostavil.

Njuni funkciji bosta začasno prevzela Boštjančič in Bratušek, ki lahko funkcijo ministra začasno opravljata tri mesece. Premier mora nato predlagati novega ministra oz. ministrico.

Klemen Boštjančič Slovenija Klemen Boštjančič prevzema ministrstvo za javno upravo

Predvidoma v petek pa bo DZ razrešil še ministrico za kmetijstvo Ireno Šinko, v katero je premier prav tako izgubil zaupanje. Ministrica se namreč po premierjevi oceni ni ustrezno odzvala na situacijo, ko uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ni ustrezno obvladovala kriznih dogodkov, povezanih z neskladno in nevarno hrano, ter ni zagotavljala pravočasnega, jasnega in zanesljivega obveščanja javnosti o živilih, ki niso skladna ali varna za potrošnika. Šinko sama ni želela odstopiti in želi, da o njeni razrešitvi odloča DZ. Glede na razmerja v DZ je pričakovati, da bo DZ razrešitev podprl. Resor bo začasno prevzel minister za obrambo Marjan Šarec.

V petek naj bi DZ za ministrico za zdravje imenoval Valentino Prevolnik Rupel, sedanjo državno sekretarko, ki zdravstveno ministrstvo prevzema po julijskem odstopu Danijela Bešiča Loredana.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • Grof 09:29 11.oktober 2023.

    Golob bo zamenjal jato in postal škorc, potem bo vse drugače, ker …..

  • Plavi-mil 13:53 10.oktober 2023.

    A, do zdaj ste bili pa tiho? Zakaj niste takoj povedali, da vas narcis ne upošteva in da odhajate? Koliko je še takih ministrov v tej ptičji vladi, kateri trpijo tiranijo in narcisoidnost fanta od Tine.

  • Pierre 11:40 10.oktober 2023.

    Dr. Bučar je leta 1994 v intervjuju ugotovil da Slovenci NE ZNAMO upravljati z državo, zato se po upokojitvi ni več hotel ukvarjati s politiko!!!!